Γιάννης Λαγός: Ο χρυσαυγίτης με την μεγαλύτερη ποινή παίρνει το δρόμο για τη φυλακή


Από ώρα σε ώρα αναμένεται η άφιξη του ευρωβουλευτή και καταδικασμένου σε 13 έτη και 8 μήνες κάθειρξης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννη Λαγού από τις Βρυξέλλες. Τελικός προορισμός του άλλοτε πρωτοπαλίκαρου του Νίκου Μιχαλολιάκου είναι η φυλακή με ενδιάμεση στάση το γραφείο του εισαγγελέα Εφετών, που θα του δείξει το δρόμο για το κελί.  

Ο άνθρωπος που έλαβε την μεγαλύτερη ποινή από το σύνολο των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αφήνοντας πίσω ακόμη και τον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, «ζορίστηκε» στο κελί των Βρυξελλών, καθώς υποχρεώθηκε να συναναστραφεί με Άραβες κρατουμένους που λόγω του επερχόμενου Ραμαζανιού φωνάζουν συχνά «Αλλάχ Ακμπάρ».

«Βρίσκομαι σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας μέσα σε μία πτέρυγα όπου το 95% είναι Άραβες και κραυγάζουν κάθε βράδυ γιατί τώρα πλησιάζει το ραμαζάνι “Αλλάχ Ακμπάρ” και έχουν όλα τα δικαιώματα και εγώ είμαι εδώ και μιλάω για Ελλάδα και για ορθοδοξία», έγραψε και η δυσφορία του ήταν τόση, που δεν έκανε χρήση κανενός ενδίκου μέσου κατά της απόφασης έκδοσής του στην Ελλάδα, που θα καθυστερούσε την διαδικασία.

«Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν»

«Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν» ήταν η τελευταία φράση που βγήκε από το στόμα του Γιάννη Λαγού έξω από το Εφετείο, λίγο πριν αποχωρήσει «τρέχοντας» από την Ελλάδα, όταν κατάλαβε ότι θα πάρει το δρόμο για την φυλακή.

Ο καταδικασθείς χρυσαυγίτης λίγο μετά τις προτάσεις της εισαγγελέως για τις ποινές, έκανε γνωστό πως θα προσφύγει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο «εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, εναντίον δημοσιογράφων, εναντίον μεγαλοκαναλαρχών, εναντίον πολιτικών αντιπάλων» και λίγο αργότερα πήρε το αεροπλάνο και έφυγε για τις Βρυξέλλες πριν πέσει η «αυλαία» της δίκης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Έξι μήνες μετά την ιστορική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου που χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή και έστειλε στη φυλακή σημαντικό αριθμό των στελεχών της, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού με συντριπτική πλειοψηφία 658 υπέρ και 25 κατά. Ακολούθησε η σύλληψή του και πλέον αναμένεται η άφιξή του στην Ελλάδα, προκειμένου να οδηγηθεί στην φυλακή.

Η κάλυψη στον αρχηγό και τα «γαλλικά» στο δικαστήριο

Επιθετικός και προκλητικός προς το δικαστήριο εμφανίστηκε κατά την απολογία του τον Οκτώβριο του 2019 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος παρείχε όμως πλήρη κάλυψη στον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο ευρωβουλευτής για περίπου δύο ώρες αρνούνταν την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, χαρακτηρίζοντας «ντροπιαστική» τη διαδικασία. «Είμαι υπερήφανος, Έλληνας, εθνικιστής πατριώτης και δεν με φοβίζουν οι διώξεις. Υπάρχει ένας καθ’ ομολογίαν δολοφόνος και άλλοι 69 που ταλαιπωρούμαστε. Μας τραβολογάτε εδώ και 6,5 χρόνια… Ντροπιάσατε όλη τη διαδικασία και αν δεν σας τα είπαν οι άλλοι 68, θα σας τα πω εγώ. Δεν φοβάμαι» είπε κατά την έναρξη της απολογίας του.

«Οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα και τα συρραφή. Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Ο ρόλος μου εδώ είναι μόνο για να ακουστεί η φωνή μου. Μετά από έξι χρόνια δεν μας δόθηκε ποτέ το δικαίωμα για δυο λεπτά να απαντήσω για όσα με κατηγορούν. Στις ανακρίτριες όταν απολογήθηκα δεν μου υπέβαλλαν παρά μια ερώτηση στο τέλος. Συμπεριφέρθηκαν σαν να μας μισούσαν. Ελεγαν ότι είμαι ηθικός αυτουργός για το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας Φύσσα. Ο Γεωργουλέας δε με ρώτησε γι’ αυτό και το γυρίσαμε στο ιδεολογικό, τα μπλουζάκια και τις αρβύλες. Το όλο σκηνικό ήταν η δημιουργία εντυπώσεων» ανέφερε στην έναρξη της απολογίας του.

Μάλιστα, καταφέρθηκε κατά των ανακριτών της υπόθεσης λέγοντας: «Μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Το βίντεο Μπαλτακου, το ηχητικό Σαμάρα και όλα αυτά στοιχειοθετούν ότι έχουμε διωχθεί. Έχει γίνει συρραφή μηνυμάτων, έτσι μπορεί οποιοδήποτε να παρουσιαστεί ως εγκληματίας. Δεν έδωσα ποτέ καμία εντολή, για καμία εγκληματική ενεργεία, ενώ από την αρχή ζήτησα την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου».

Σχετικά με το πως εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή ανέφερε: «Μπήκα το 1999 στη Χρυσή Αυγή. Το 2012 βγήκα βουλευτής για πρώτη φορά. Ήμουν μέλος του πολιτικού συμβούλιου και της κεντρικής επιτροπής από το 2006 περίπου. Δεν είχαν συγκεκριμένα καθήκοντα γιατί η Χρυσή Αυγή είχε λίγους υποστηρικτές και όλοι τα κάναμε όλα για να κρατήσουμε ζωντανό το κόμμα. Από το 2005 ήμουν υπεύθυνος της τοπικής Πειραιά. Υπήρξα μέλος του πειθαρχικού νομίζω γύρω στο 2012».

Πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί και όπως είχε ανακοινώσει στο δικαστήριο, ετοίμαζε ένα νέο φορέα. «Έκαναν λάθος πολιτικές κινήσεις. Εγώ θεωρούσα ότι πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα σε ομάδες ανθρώπων που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε, αλλά νοιάζονταν για την πατρίδα. Ακόμη και αριστερός να ήταν κάποιος. Έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας αλλά διαφωνούσαμε. Δεν έγινε αποδεκτό αυτό που πρότεινα. Επίσης δεν συμφώνησα με τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της δίκης. Η συμπεριφορά του δικαστηρίου στους μάρτυρες μας, στη διαδικασία ολόκληρη διαφώνησα. Δημιουργήθηκε ένα πέπλο μυστηρίου για τους Χρυσαυγίτες, δεν υπήρχε δημοσιότητα. Έπρεπε τότε με τον Φύσσα να γίνουν μηνύσεις για ψευδομαρτυρίες. Κατέθεταν μάρτυρες προστατευόμενοι και Ακουγόταν από το μικρόφωνο να τους μιλάει κάποιος. Αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να τα αφήσουμε. Εκεί διαφώνησα».

Η νύχτα της δολοφονίας Φύσσα

Ο Γιάννης Λαγός είχε δεχθεί «βροχή» ερωτήσεων σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο ίδιος υποστήριξε πως ενημερώθηκε από τον Γ. Πατέλη με τον οποίο είχαν συχνές τηλεφωνικές κλήσεις, ωστόσο αν και μίλησε τη νύχτα με το Νικ. Μιχαλολιάκο, δεν του ανέφερε απολύτως τίποτα, γιατί «δεν ήταν κάτι βέβαιο».

Για τα γεγονότα της νύχτας, όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε τα εξής, για να μπορέσει να δικαιολογήσει γιατί ενημερώθηκε για τη δολοφονία και αν ενημέρωσε με τη σειρά του τον Νίκο Μιχαλολιάκο, χωρίς ωστόσο να πείσει.

«Με πήρε μετά τα μεσάνυχτα ο Πατέλης να μου πει ότι υπάρχει συμβάν και κάποιος από τη Χρυσή Αυγή έχει προσαχθεί. Δεν μου είπε ούτε το άτομο, ούτε το λόγο. Το αρχικό τηλεφώνημα ήταν ότι συνελήφθη για ασήμαντο λόγο και να βοηθήσουμε την επόμενη μέρα με δικηγόρο. Μετά από λίγο με ξαναπήρε και μου είπε ότι άκουσε για μαχαίρωμα και στο τρίτο τηλεφώνημα μου είπε «μαχαίρωσε ο Ρουπακιάς άνθρωπο, ο οποίος κινδυνεύει να πεθάνει». Δεν μου είπε ποιος τον ενημέρωσε τον Πατέλη. Δεν μου μίλησε για αλλά άτομα, ήταν τόσο τραγικό το συμβάν. Κάποιος από την τοπική της Νίκαιας είχε κάνει δολοφονία. Στην αρχή διάβαζα για οπαδικό διαπληκτισμό και την επόμενη ημέρα διάβαζα και έβλεπα στις τηλεοράσεις. Την ίδια νύχτα όταν έμαθα για δολοφονία τι να έκανα; Δεν ασχολήθηκα περισσότερο, αφού κάποιος σκότωσε, τι μπορούσα να κάνω» είπε.

Αναφερόμενος δε, στα δεκάδες τηλέφωνα που έγιναν εκείνο το βράδυ μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε: «Δέχτηκα και αλλά τηλεφωνήματα για άσχετα πράγματα. Τον αριθμό μου τον είχαν οι πάντες. Μετά τις 12.10 εκείνη τη νύχτα όλα τα τηλέφωνα αφορούσαν στην ανθρωποκτονία, είχαν παγώσει όλα. Στα τηλέφωνα προσπαθούσα να δω τι έχει συμβεί, ποιος είναι αυτός, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν περιμέναμε να συμβεί κατά τέτοιο.

Σε συνεννοήσεις για κάποια ομιλία απέδωσε τα τηλέφωνα πριν τη δολοφονίας, ενώ σχετικά με την επικοινωνία με τον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, ισχυρίστηκε: «Μιλήσαμε στη μια το βράδυ. Με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενη ημέρας επειδή ήμουν υπεύθυνος ασφαλείας του. Με πήρε δεν το σήκωσα με όσα γινόταν και τον πήρα αργότερα αλλά δεν τον ενημέρωσα γιατί ακόμα δεν ήξερα πολλά. Την επόμενη ημέρα το πρωί που πήγα στο σπίτι του Μιχαλολιακου ήταν ήδη ενήμερος. Έπρεπε να μάθω τι είχε συμβεί για να ενημερώσω. Όταν βρεθήκαμε από κοντά ήταν σε γνώση του θέματος. Το έπαιζαν όλα τα ΜΜΕ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ