Κορωνοϊός Ευρώπη Σήμερα: Τα μέτρα κάθε χώρας στη μάχη κατά του COVID

Μερικές χώρες έχουν χαλαρώσει τους προηγούμενους περιορισμούς μόνο για να τους επιβάλουν εκ νέου και ακόμη και να τους αυστηροποιήσουν για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη διάδοση του Covid-19 κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Γαλλία: Εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας

Στις 15 Δεκεμβρίου, η Γαλλία χαλάρωσε το εθνικό lockdown που ισχύει από τα τέλη Οκτωβρίου. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώσουν φόρμα για να πουν γιατί βγαίνουν από τα σπίτια τους. Ωστόσο, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά. Θα υπάρχει εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ 20:00 και 06:00, η ​​οποία θα αρθεί για την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά όχι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τα νέα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον τις 20 Ιανουαρίου. Τα σχολεία είναι ανοιχτά, αλλά τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το Φεβρουάριο του 2021, το νωρίτερο.

Γερμανία: Εθνικό lockdown

Η Γερμανία θα εισέλθει σε νέο εθνικό lockdown στις 16 Δεκεμβρίου, που θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου. Θα κλείσουν μη απαραίτητα καταστήματα, επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και σχολεία. Εστιατόρια, μπαρ και κέντρα αναψυχής θα παραμείνουν επίσης κλειστά. Μέχρι πέντε άτομα (από το πολύ δύο νοικοκυριά) επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι. Αυτό θα χαλαρωθεί από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου, όπου ένα νοικοκυριό θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει έως και τέσσερα στενά μέλη της οικογένειας από άλλα νοικοκυριά, εξαιρουμένων των παιδιών.

Ιταλία: Απαγορεύεται το ταξίδι μεταξύ περιοχών

Πολλές περιοχές της Ιταλίας βρίσκονται σε μερικό lockdown, σε ένα σύστημα τριών επιπέδων (κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες ζώνες). Η κυβέρνηση απαγόρευσε κάθε ταξίδι μεταξύ διαφορετικών περιοχών μεταξύ 21 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου. Απαγορεύεται επίσης στους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι τους την ημέρα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά, εκτός εάν πρόκειται για εργασία, ιατρικούς λόγους ή έκτακτες ανάγκες. Υπάρχει επίσης εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00. Στις κόκκινες ζώνες – περιοχές με τις περισσότερες μολύνσεις – έχουν κλείσει όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα, καθώς και κομμωτήρια. Εργοστάσια και βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων φαρμακείων και σούπερ μάρκετ, παρέμειναν ανοιχτά. Σε πορτοκαλί ζώνες, εστιατόρια και μπαρ έχουν κλείσει, αλλά είναι ανοιχτά κομμωτήρια και σαλόνια ομορφιάς. Στις κίτρινες ζώνες, τα εστιατόρια και τα μπαρ μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00, αλλά τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι πισίνες είναι κλειστά, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Ισπανία: Νέοι κανόνες για τα Χριστούγεννα

Από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, τα ταξίδια μεταξύ περιοχών επιτρέπονται μόνο για να επισκέπτονται φίλους και συγγενείς. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις την παραμονή των Χριστουγέννων, την ημέρα των Χριστουγέννων, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά θα περιορίζονται σε 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η Ισπανία υπόκειται σε εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας (μεταξύ 23:00 και 06:00) έως τις αρχές Μαΐου 2021. Τα άτομα επιτρέπεται εκείνη την περίοδο μόνο να πάνε στη δουλειά, να αγοράσουν φάρμακα ή να φροντίσουν ηλικιωμένους ή παιδιά. Οι περιφερειακοί ηγέτες μπορούν να τροποποιήσουν τις ώρες απαγόρευσης και μπορούν επίσης να κλείσουν τα περιφερειακά σύνορα για ταξίδια. Οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των έξι ετών πρέπει να φοράει κάλυμμα προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους σε εθνικό επίπεδο. 

Δανία: Όρια στις συγκεντρώσεις

Η Δανία επέβαλε μερικό lockdown στις κύριες πόλεις – Κοπεγχάγη, Ώρχους και Οντένσε – και δεκάδες άλλες περιοχές από τις 9 Δεκεμβρίου. Σε όλη τη χώρα, οι πωλήσεις αλκοόλ μετά τις 22:00 απαγορεύονται έως τις 3 Ιανουαρίου. Το πολύ 10 άτομα μπορούν να παρευρεθούν σε κοινωνικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους και αυτό θα ισχύει και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Οι αρχές προτρέπουν τους ανθρώπους να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Άλλοι τοπικοί περιορισμοί, όπως το κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων στην Κοπεγχάγη και τις γύρω περιοχές από τις 22:00, ισχύουν επίσης έως τις 3 Ιανουαρίου.

Βέλγιο: Κανόνες για τις κατ ‘οίκον επισκέψεις

Οι κανόνες επιτρέπουν σε ένα άτομο να επισκεφτεί το σπίτι σας (πάντα το ίδιο άτομο) – τη λεγόμενη “στενή επαφή”. Εάν ζείτε μόνοι σας, σας επιτρέπεται να συναντήσετε ένα άλλο άτομο στο σπίτι σας, αλλά ποτέ ταυτόχρονα με την “στενή επαφή” σας. Στις 24 και 25 Δεκεμβρίου, ο κανόνας αυτός θα χαλαρωθεί και θα επιτραπεί στους μεμονωμένους ανθρώπους να έχουν τη «στενή επαφή» τους και ένα άλλο άτομο να τους επισκεφτεί ταυτόχρονα. Για εξωτερικές συναντήσεις, παραμένει ο κανόνας των τεσσάρων. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα υπάρξει απαγόρευση πυροτεχνημάτων, αλλά η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μειωθεί, από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. Όλα τα καταστήματα άνοιξαν ξανά την 1η Δεκεμβρίου, αλλά οι αρχές λένε να ψωνίζει ο καθένας μόνος του και όχι περισσότερο από 30 λεπτά. Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν προσωπικές υπηρεσίες όπως η κομμωτική παραμένουν κλειστές, όπως και όλα τα μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια. Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται παντού.

Ολλανδία: Νέο lockdown

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 19 Ιανουαρίου, όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, κινηματογράφοι, κομμωτήρια, γυμναστήρια και σχολεία θα είναι κλειστά. Στα νοικοκυριά επιτρέπονται μόνο δύο άτομα επισκέπτες. Οι περιορισμοί θα είναι ελαφρώς χαλαροί για τις τρεις ημέρες των Χριστουγέννων, επιτρέποντας σε τρεις επισκέπτες ανά νοικοκυριό, χωρίς να υπολογίζονται παιδιά κάτω των 13 ετών. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα υπάρξει απαγόρευση πυροτεχνημάτων. Η κυβέρνηση αποτρέπει όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό έως τα μέσα Μαρτίου.

Σουηδία: Μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν νωρίς

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, συνιστάται στους Σουηδούς να συναντήσουν έως και οκτώ άτομα, να συγκεντρωθούν σε εξωτερικούς χώρους εάν είναι δυνατόν και να αποφύγουν το ταξίδι με τρένο ή λεωφορείο. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όλα τα μπαρ και εστιατόρια με άδεια χρήσης πρέπει να σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ στις 22:00 και να κλείσουν έως τις 22:30. Οι μαθητές άνω των 16 ετών προσαρμόζονται σε διαδικτυακά μαθήματα από τις 7 Δεκεμβρίου. Στην περιοχή της Στοκχόλμης, το μέτρο αυτό επεκτάθηκε σε άτομα ηλικίας 13 έως 15 ετών, από τις 14 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here