Φόβοι για τη μετάλλαξη του κορονοϊού: Θα δράσουν τα εμβόλια; – «Εκτός ελέγχου» το νέο στέλεχος

Την ώρα που όλος ο πλανήτης περιμένει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, προκειμένου να επιστρέψει – όσο γίνεται – στην κανονικότητα, το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Μεγάλη Βρετανία και το οποίο ήδη έχει «ταξιδέψει» μέχρι την Αυστραλία ανησυχεί ιδιαιτέρως καθώς δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν και κατά πόσο θα επηρεάζει την δράση του εμβολίου.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, οι περισσότερες από τις νέες παραλλαγές εξαφανίζονται, άλλες φορές εξαπλώνονται χωρίς να αλλάζουν τη συμπεριφορά του ιού. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες που προκαλούν δραματικές αλλαγές.

Και το ερώτημα, με το οποίο έρχονται τώρα αντιμέτωποι οι επιστήμονες είναι απλό: εμπίπτει η παραλλαγή VUI-202012/01 σε αυτήν την τελευταία κατηγορία; Η υγεία μας θα κινδυνεύει περισσότερο από αυτή την παραλλαγή;;

Αυτές οι βασικές ερωτήσεις, προβληματίζουν τους ειδικούς από την περασμένη εβδομάδα μετά την αποκάλυψη για την ύπαρξη της νέας παραλλαγής από τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η εμφάνιση αυτή της νέας μετάλλαξης είναι ανησυχητική – αν και πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αρκετές προηγούμενες μεταλλάξεις της Covid-19. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Δανίας σκότωσε εκατομμύρια βιζόν, μετά την ανακάλυψη ότι εκατοντάδες μολύνσεις Covid-19 σχετίζονταν με παραλλαγές του Sars-CoV-2 που προκλήθηκαν σε εκτροφεία μινκ.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αυτή η παραλλαγή δεν αύξησε την ταχύτητα μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι αυτό ισχύει για την εν λόγω μετάλλαξη της Βρετανίας, VUI-202012/01.

Το μεγάλο ζήτημα τώρα για τους επιστήμονες είναι εάν αυτή η μετάλλαξη θα είναι σε θέση να παρακάμψει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια Covid-19.

«Εάν η νέα μετάλλαξη είχε μεγάλο αντίκτυπο στη σοβαρότητα της νόσου, θα το είχαμε δει μέχρι τώρα», δήλωσε ο Ewan Birney, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και από κοινού διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στο Cambridge.

Επιπλέον, ο Birney είπε ότι τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε πολλές μεταλλάξεις του ιού, που κυκλοφορούν. «Πιστεύουμε λοιπόν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να λειτουργούν ενάντια σε αυτό το νέο στέλεχος, αν και προφανώς αυτό πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά», συμπλήρωσε


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here