Υστερεκτομή και ανάρρωση: Επιστρέφοντας στη σεξουαλική κανονικότητα

Η υστερεκτομή είναι χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας – το κοίλο όργανο όπου τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πραγματοποίηση αυτής της διαδικασίας μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και άλλα συμπτώματα από καταστάσεις όπως ινομυώματα ή ενδομητρίωση. Και εάν έχετε καρκίνο της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας, θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.

Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Η υστερεκτομή μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνο και αιμορραγία. Μόλις ακολουθήσετε αυτήν τη διαδικασία, δεν θα μπορείτε να κάνετε παιδί. Η υστερεκτομή μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή στις εβδομάδες που ακολουθούν τη διαδικασία. Ωστόσο, δεν πρέπει να σας εμποδίζει να κάνετε σεξ – και να το απολαμβάνετε – μόλις θεραπευτείτε.

Οι περισσότερες από τις παρενέργειες που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να εξαφανιστούν και το σώμα σας θα πρέπει να επουλωθεί εντός δύο μηνών. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά να μην εισάγετε τίποτα στον κόλπο σας για τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί μπορούν να εκτελέσουν διαφορετικούς τύπους υστερεκτομής:

Ολική υστερεκτομή. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος. Αφαιρεί ολόκληρη τη μήτρα, συμπεριλαμβανομένου του κάτω μέρους, του τραχήλου της μήτρας. Ο χειρουργός μπορεί επίσης να αφαιρέσει τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες.

Μερική (επίσης αποκαλούμενη άνω τραχηλική) υστερεκτομή. Αφαιρείται μόνο το πάνω μέρος της μήτρας. Ο τράχηλος παραμένει στη θέση του.

Ριζική υστερεκτομή. Ο χειρουργός αφαιρεί τη μήτρα, τον τράχηλο, τον ιστό και στις δύο πλευρές του τραχήλου και το πάνω μέρος του κόλπου. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μπορεί να έχετε ελαφριά αιμορραγία μετά τη χειρουργική επέμβαση και δεν θα λαμβάνετε πλέον κανονικές εμμηνορροϊκές περιόδους. Ο πόνος, το κάψιμο και ο κνησμός γύρω από το σημείο τομής είναι επίσης φυσιολογικοί. Εάν οι ωοθήκες σας έχουν αφαιρεθεί, πιθανότατα θα έχετε παρενέργειες που μοιάζουν με εμμηνόπαυση, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν λιγότερο έντονο οργασμό ή καθόλου οργασμό μετά το χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει επειδή η αφαίρεση της μήτρας μπορεί να κόψει τα νεύρα που σας επιτρέπουν τη σεξουαλική κορύφωση. Επίσης, ο τράχηλος περιέχει νεύρα που διεγείρονται κατά τη διάρκεια του σεξ. Εάν ο τράχηλος σας αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός μπορεί να έχει κόψει αυτά τα νεύρα. Αυτό όμως είναι σπάνιο και δεν είναι ο κανόνας για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here