Στρατιωτική θητεία: Σπουδές και πτυχίο στο 12μηνο – Οι δεξιότητες που θα ανοίγουν πόρτες εργασίας


Η σκέψη του πρωθυπουργού που υλοποιείται από τον υπουργό Άμυνας – Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για στρατιώτες καταρτισμένους που θα λαμβάνουν εφόδια για την αγορά εργασίας. 

Κατά τη διάρκεια του 2020, η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες προκλήσεις και εντάσεις σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να δίνουν ηχηρές και δυναμικές απαντήσεις στο προκλητικό καθεστώς Ερντογάν.

Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές είχαν επισημάνει πως κατά τη διάρκεια της έντασης με την Τουρκία αυτό που έλειψε περισσότερο ήταν το προσωπικό, με την στρατιωτική ηγεσία να προβληματίζεται επίσης για τη γήρανση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την κατάρτισή του.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των τριών Κλάδων, κατάρτησαν ταχύτατα σχέδιο για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο περιελάμβανε μια σειρά από άμεσες ενέργειες που θα έδιναν τονωτική ένεση στο Στράτευμα.

Οι προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας βρήκαν ανταπόκριση και από την πολιτική, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να καταθέτει τις προτάσεις στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και εκείνος να ανακοινώνει 15.000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών, 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης και αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες, αντί για εννέα που ήταν πριν.

Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει τονίσει την ανάγκη να δοθεί μεγάλο βάρος και στην «ποιότητα» των ατόμων που θα επιλεχθούν, με τους Επιτελείς να επιθυμούν ένα προσωπικό καταρτισμένο, που θα εκπαιδεύεται συνεχώς, θα εξειδικεύεται και θα γίνεται αποτελεσματικότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζήτησε να καταρτιστεί σχέδιο από το ΥΕΘΑ, που θα δίνει τη δυνατότητα στους στρατιώτες να αποκτούν δεξιότητες κατά τη διάρκεια της θητείας, οι οποίες θα τους ανοίγουν στη συνέχεια πόρτες στην αγορά εργασίας.

«Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες στη θητεία τους που θα τους είναι χρήσιμες μετά τον στρατό. Να μην αισθάνονται ότι είναι χαμένος χρόνος». Αυτό είχε αναφέρει στις 13 Σεπτεμβρίου του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος λοιπόν φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα την εξαγγελία Μητσοτάκη για θητεία με πιστοποίηση, προκειμένου οι στρατευμένοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες που θα χρησιμοποιήσουν στη μετέπειτα ζωή τους.
Με τον τρόπο αυτό, ο νεοσύλλεκτος δεν θα θεωρεί τη θητεία ως «βαρίδι» και χάσιμο χρόνου στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του, αλλά ως ευκαιρία για απόκτηση εφοδίων, εξειδίκευση και κατάρτισης για την επαγγελματική του πορεία.

Πιθανότατα οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι στρατευμένοι θα συνοδεύονται και από κάποιου είδους πιστοποιητικό το οποίο θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρονται δεξιότητες όπως εκμάθηση ξένης γλώσσας, γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκμάθηση οδήγησης οχημάτων κλπ.

Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης αναφορικά με την σταδιακή αύξηση του σημαντικού πολλαπλασιαστή ισχύος που αποτελεί το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ