«Στην υγειά μας»: 17 χρόνια ή μήπως πολλά περισσότερα;


Η ιστορία της δημοφιλούς εκπομπής που ρίχνει τίτλους… τέλους – Οι καινοτομίες του Σπύρου Παπαδόπουλου – Τα στοιχήματα και το αποτύπωμα που άφησε σε 2 γενιές τηλεθεατών και η τηλεοπτική κληρονομιά

Πριν λίγες ημέρες ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσω του λογαριασμού του στο κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωνε το τέλος του πραγματικά πετυχημένου «Στην Υγειά μας…».

Είναι ένας κύκλος που έκλεισε, θα πουν αρκετοί, ενώ κάποιοι άλλοι πιο κακεντρεχείς θα επισημάνουν ότι κούρασε αυτό το concept.

Κι όμως και στις 2 αυτές εξηγήσεις υπάρχουν πολλά αντι-επιχειρήματα.

Το στην «Υγειά μας» άλλαξε τρεις τηλεοπτικές στέγες (ΕΡΤ, Alpha, Σκάι) και το γεγονός αυτό δείχνει ότι το προϊόν ήταν ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό και υπήρχε κοινό που το ακολουθούσε πιστά.

Στυλ από το 1997 «Όπως μας αρέσει»

Κι όμως η προηγούμενη εκδοχή «Στην Υγειά μας» έπαιζε από το 1997 και μάλιστα κάθε μεσημέρι από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οικοδέσποινα τότε ήταν η δημοσιογράφος Δήμητρα Γκουντούνα και στο πλάι της είχε την ηθοποιό Όλγα Πολίτου και τον Γρηγόρη Μελά.

«Κοίτα τι έκανες»

Το 2002 η ΝΕΤ παρουσιάζει μια ανάλογη εκπομπή στο τιμόνι της οποίας βρισκόταν η Σεμίνα Διγενή. «Κοίτα τι έκανες» λοιπόν με μεγάλα ονόματα να παρευλάνουν στο μεγάλο κύκλο της Σεμίνας. Δημήτρης Μητροπάνος, Πασχάλης Τερζής, Ελένη Βιτάλη, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πλούταρχος είναι μόνο κάποιοι από τους καλλιτέχνες που ξεσήκωναν τον κόσμο.

Το Σεπτέμβριο του 2003 η εκπομπή μεταφέρεται στη ΝΕΤ από την ΕΤ1. Από τον Οκτώβριο του 2004 η εκπομπή προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha έως το Φεβρουάριο του 2007.

Με το που πάει στον Alpha η Σεμίνα η ΕΡΤ έκανε κίνηση που της βγήκε κάτι παραπάνω από χρυσή. Στο ίδιο concept αναζητούσε ένα πρόσωπο που θα αναλάβει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα.

Το πρώτο τσούγκρισμα «Στην Υγεία μας»

Το 2004 έγινε το πρώτο τσούγκρισμα «Στην Υγεία μας» και ο Σπύρος Παπαδόπουλος χαιρέτησε τον κόσμο με τις παρέες του.

Και εκεί αρχίζουν οι καινοτομίες του ή αν προτιμάτε οι πινελιές του. Το έκανε ακόμη πιο παρεϊστικο το πάνελ του να θυμίζει ταβέρνα, ουσιαστικά ήταν μια κίνηση θεατρικής Παιδείας, αφού το σκηνικό έβαζε τον τηλεθεατή στο κλίμα και ένιωθε πως ήταν κι αυτός μέρος της παρέας των ανθρώπων που έβλεπε στο δέκτη του. Μάλιστα αυτό το σημείο με τα τραπέζια εξελισσόταν συνεχώς ανά σεζόν.

Πέρα από τους μεγάλους καλλιτέχνες που έφερνε στην εκπομπή άνοιξε την πόρτα στους συναδέλφους του και αυτό ήταν προς τιμήν του και ταυτόχρονα ήταν ένα ακόμη τρικ που κέντρισε την περιέργεια του τηλεοπτικού κοινού αφού απολάμβανε την παρέα αλλά και τις μουσικές ικανότητες ανθρώπων που τους είχε ταυτίσει με κάποιον ρόλο μέχρι εκείνη την στιγμή.

Θα ήταν χρονοβόρο να καταγραφεί ποιοι πέρασαν και τραγούδησαν στο πλατό του «Στην Υγειά μας» αυτά τα 17 χρόνια γιατί ήταν η πλειονότητα των τραγουδιστών και των ηθοποιών που δραστηριοποιούνται τα 35 χρόνια.

Highlights

Κάποια highlights σίγουρα ήταν οι πρωτοχρονιές ειδικά αυτή με Βασίλη Καρρά και Παντελίδη, με Αργυρό. Η συνύπαρξη Πάριου, Βαρθακούρη, Θεοδωρίδου, Οικονομόπουλου. Το επεισόδιο με τον Μητροπάνο και ακόμη αυτό με τον Μάριο Τόκα θεωρούνται κορυφαία.

Διαμάντι πρέπει να είναι και να είναι στο αρχείο του Σπύρου Παπαδόπουλου η τελευταία εμφάνιση σε εκπομπή του Μεγάλου μας Μίκη Θεοδωράκη πριν από περίπου 6 χρόνια.

Αποτύπωμα Πολιτισμού

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος άφησε το δικό του αποτύπωμα σε μια εκπομπή που σίγουρα θα μείνει στα τηλεοπτικά χρονικά. Με τα όσα έχουν προαναφερθεί αλλά και τα ειδικά αφιερώματα της εκπομπής στο ρεμπέτικο, στο δημοτικό τραγούδι, σε μεγάλους δημιουργούς έφεραν στα σπίτια μας , έναν αέρα Πολιτισμού και Ιστορίας. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η ομάδα του «πολέμησαν» την λήθη και την άγνοια μέσα από την τέχνη τους φέρνοντας την βαθιά έννοια της μουσικής σε κάθε σπίτι, σε κάθε άκρη της χώρας.

Μπορεί το «Στην Υγειά μας» να ρίχνει τίτλους τέλους, αλλά αφήνει μια γεύση ιδιαίτερη και μια κουλτούρα στο κοινό του. Μην εκπλαγείτε ως τηλεθεατές αν τα επόμενα χρόνια δείτε στις οθόνες σας κάποια αντίστοιχη παραγωγή…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ