Σύγκρουση Ισραήλ- Παλαιστινίων: Αυξάνονται οι νεκροί- η βία συγκλονίζει Ισραήλ, Γάζα και Δυτική Όχθη


Ισραηλινά αεροπλάνα συνέχιζαν τα αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα νωρίς το Σάββατο και μαχητές της Χαμάς εκτόξευαν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ καθώς Αμερικανοί και Άραβες διπλωμάτες προσπαθούσαν να δώσουν τέλος στη βία.

Παλαιστίνιοι νοσηλευτές είπαν πως τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα σε αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα. Αξιωματούχοι του χώρου της υγείας είπαν ότι μια γυναίκα και τα τρία παιδιά της ήταν μεταξύ των νεκρών, με το σπίτι τους να πλήττεται σε ένα στρατόπεδο προσφύγων.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι πραγματοποίησαν πλήγματα σε εγκαταστάσεις στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και σε έναν αριθμό χώρων εκτόξευσης ρουκετών στη βόρεια Γάζα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο θρησκευτικών θεμάτων είπε ότι ισραηλινά αεροπλάνα κατέστρεψαν ένα τζαμί. Εκπρόσωπος του στρατού είπε πως οι αναφορές αυτές ελέγχονταν.

Σειρήνες ηχούσαν σε μεγάλο μέρος του νοτίου Ισραήλ, στέλνοντας τους κατοίκους στα καταφύγια. Σε Μπιρσίμπα και Ασντόντ κτίρια επλήγησαν από ρουκέτες. Δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς.

Με τις συγκρούσεις να μη φαίνονται να αποκλιμακώνονται, οι θάνατοι αυξήθηκαν περαιτέρω, με τους Παλαιστίνιους να αναφέρουν την Παρασκευή 11 νεκρούς στη Δυτική Όχθη εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Τουλάχιστον 132 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά και 21 γυναίκες, και 950 έχουν τραυματιστεί, είπαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Μεταξύ των οκτώ νεκρών στο Ισραήλ ήταν ένας στρατιώτης που περιπολούσε στα σύνορα της Γάζας και έξι άμαχοι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, είπαν οι ισραηλινές αρχές.

Εν όψει συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Κυριακή, ο Χάντι Αμρ, απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν και αναπληρωτής υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα Ισραήλ και Παλαιστινίων, μετέβη στην περιοχή την Παρασκευή.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκοπός είναι να «ενισχυθεί η ανάγκη να εργαστούμε προς μια βιώσιμη ηρεμία».

Το Ισραήλ εξαπέλυε επιθέσεις όλη την ημέρα την Παρασκευή για την καταστροφή, όπως ανέφερε, σηράγγων χιλιομέτρων, χώρων εκτόξευσης και αποθηκών κατασκευής όπλων που χρησιμοποιούσαν μαχητές, προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες.

Στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ, από μικρές πόλεις στα σύνορα με τη Γάζα μέχρι το Τελ Αβίβ και τη νότια Μπιρσίμπα, οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί στις σειρήνες, τις διακοπές προγράμματος ραδιοφώνου και τηλεόρασης και τις ενημερώσεις των κινητών με συναγερμούς που τους στέλνουν να καλυφθούν.

Οι διασυνοριακές εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα έχουν συνοδευτεί από βία σε ανάμεικτες κοινότητες Εβραίων και Αράβων στο Ισραήλ. Συναγωγές έχουν δεχτεί επιθέσεις και συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στους δρόμους, με τον πρόεδρο της χώρας να προειδοποιεί για εμφύλιο πόλεμο.

Η Αίγυπτος ηγείται των περιφερειακών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός, πιέζοντας και τις δύο πλευρές να σταματήσουν εν όψει περαιτέρω διαπραγματεύσεων, όπως είπαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας- με την Αίγυπτο να πιέζει τη Χαμάς και άλλους, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, να προσπαθούν να φτάσουν σε συμφωνία με το Ισραήλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας συζήτησαν προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης και αποτροπής των «προκλήσεων» στην Ιερουσαλήμ, είπε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Τα ΗΑΕ ζήτησαν κατάπαυση του πυρός την Παρασκευή και διαπραγματεύσεις, δίνοντας συλλυπητήρια σε όλα τα θύματα των συγκρούσεων.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα, άρχισε τις επιθέσεις με ρουκέτες τη Δευτέρα ως αντίποινα στις συγκρούσεις Παλαιστινίων- ισραηλινής αστυνομίας κοντά στο τέμενος αλ Άκσα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν πει ότι πάνω από 2.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα στο Ισραήλ από τότε που άρχισε η σύγκρουση, με τις μισές περίπου να αναχαιτίζονται από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και 350 να πέφτουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ταραχές μεταξύ Αράβων και Εβραίων στο Ισραήλ έπληξαν τις προσπάθειες των αντιπάλων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να τον ανατρέψουν, μετά από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως το Ισραήλ θα πάει ξανά στις κάλπες για πέμπτη φορά μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ