Τι ισχύει πλέον για τις μετακινήσεις και το ωράριο-Όλες οι αλλαγές

Στα μέτρα που θα ισχύσουν μετά το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και του τουρισμού, χωρίς sms και με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 00:30, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης.

Για τη μετακίνηση στα νησιά, με πλοίο ή αεροπλάνο, με εξαίρεση Εύβοια, Σαλαμίνα και Λευκάδα, απαιτείται αρνητικό τεστ (PCR, self ή rapid τεστ) για όλους, ακόμη και για ανήλικους από 5 ετών και πάνω.

Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας PLF μία ημέρα πριν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR, είτε βεβαίωση νόσησης από 2-9 μήνες για όλους ενήλικες και τους ανήλικους άνω των 5 ετών. Οι ταξιδιώτες επίσης θα υποβάλλονται και σε έλεγχο πιστοποίησης.

Ο συνοριακός έλεγχος στην Κακκαβιά, θα λειτουργεί από τις 7 πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με όριο έως 400 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Άρση lockdown: Στο 85% από σήμερα η πληρότητα των πλοίων
Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από σήμερα στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο υπουργός επιθεώρησε το πρωί το λιμάνι του Πειραιά και έκανε αυτοψία στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Delos», με αφορμή το άνοιγμα των μετακινήσεων προς τα νησιά

Πώς να προετοιμαστείτε για να ταξιδέψετε
Οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν σε νησιά από σήμερα, αλλά με περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, όλοι θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση είτε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test/self test 24 ωρών.

Επίσης, όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μπορούν να φέρουν βεβαίωση νόσησης από δύο έως και εννέα μήνες μετά την ασθένεια.

Τον έλεγχο των βεβαιώσεων έχουν αναλάβει οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες από πέντε ετών και άνω.

Τονίζεται πως η φόρμα Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ για εισερχόμενους τουρίστες, ενώ το αποτέλεσμα του self test δηλώνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Σας υπενθυμίζουμε ότι για τις χερσαίες διαπεριφερειακές μετακινήσεις συνιστάται η τακτική διενέργεια self test, χωρίς να είναι υποχρεωτική.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ