Lockdown άρση Σαββατοκύριακο: Κοσμοσυρροή σε λιμάνια και εθνικές οδούς, απόδραση για εξοχικά και νησιά

Lockdown άρση Σαββατοκύριακο: Καθοριστική για την καθημερινότητα των πολιτών ήταν η 14η Μαΐου καθώς απελευθερώθηκαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καταργήθηκαν click away και click inside ενώ διευρύνθηκε το ωράριο κατά το οποίο επιτρέπεται η κυκλοφορία έως τις 00:30.

Μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο αυστηρών μέτρων και πολλά πισωγυρίσματα, πλέον με «όπλα» την επιταχυμένη πορεία του εμβολιασμού, τα self test αλλά και τον καλό καιρό η χώρα μπαίνει σε μία πορεία δίχως επιστροφή με στόχο ένα όσο το δυνατόν καλύτερο καλοκαίρι και φυσικά την αποφυγή επαναφοράς περιοριστικών μέτρων.

Η άρση του lockdown, ωστόσο, δεν σημαίνει χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας έναντι του κορωνοϊού, διαμηνύουν κυβέρνηση και ειδικοί, μετά τις επιδημιολογικές εξάρσεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, λόγω του Πάσχα. «Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο, τελείως διαφορετικό, η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. Πρέπει όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, να προσέχουμε. Το οφείλουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους αγαπημένους μας», τόνισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Χαμός στα λιμάνια

Κατά την πρώτη μέρα ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, στο λιμάνι του Πειραιά είχαν σχηματιστεί ουρές από νωρίς το πρωί καθώς αρκετοί ήταν οι Αθηναίοι οι οποίοι επιχείρησαν να μεταβούν σε κοντινούς νησιωτικούς προορισμούς ενώ δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα» καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν επειδή δεν είχαν στην κατοχή τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι επιβάτες πάντως που μερίμνησαν κρατώντας στο χέρι το αρνητικό pcr ή το αποτέλεσμα του Self test επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε ότι η πληρότητα στα πλοία αυξάνεται. Έτσι, από χθες η πληρότητα είναι στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Η ίδια εικόνα, με πολίτες να επιχειρούν απόδραση από τις πόλεις αναμένεται και σήμερα, καθώς η πρόβλεψη του καιρού θέλει το σκηνικό να θυμίζει καλοκαίρι.

Για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του ο κάθε ταξιδιώτης να διαθέτει ένα από τα εξής:

– πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση,

– αρνητικό pcr test 72 ωρών,

– rapid test 24 ωρών,

– self test 24 ωρών,

– βεβαίωση νόσησης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Συνωστισμός στα διόδια

Την ίδια ώρα ωστόσο, όσοι επιλέξουν να μεταβούν σε προορισμούς στην ενδοχώρα και μεταβούν οδικώς δεν υποχρεούνται να φέρουν κάποιο από τα παραπάνω, αντιθέτως συστήνεται η διενέργεια self test χωρίς να γίνεται έλεγχος επ’ αυτού στα διόδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής, σε 38.795 ανέρχονται συνολικά τα οχήματα που εξήλθαν, από τις 06:00 έως τις 18:00 της Παρασκευής από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, αντίστοιχα. Από την Ελευσίνα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξήλθαν 19.377 οχήματα και από τις Αφίδνες 19.418. Παράλληλα, από τα ίδια διόδια, εισήλθαν 11.243 οχήματα (Ελευσίνα) και 13.970 (Αφίδνες).

Το όριο στους επιβαίνοντες

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες, ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα, ενώ στα ταξί είναι δύο επιβάτες, εκτός του οδηγού. Άρα, συνολικά σε κάθε αυτοκίνητο θα μπορούν να βρίσκονται το πολύ μέχρι τρία άτομα, ενώ παραμένει η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας.

Εξαιρέσεις στον αριθμό επιβατών ανά αυτοκίνητο αποτελούν οι παρακάτω περιπτώσεις:

  • Μεταφορά ανήλικων παιδιών που συνοδεύονται από τους γονείς τους.
  • Ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν βοήθειας.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ