Έρχονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης

Θα μπορούσε κανείς να πει πως οι κατασκευαστές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεκίνησε ανάποδα από τα μεγάλα SUV. Φτάνει όμως η ώρα της διόρθωσης.

Του Γιάννη Σκουφή

Μέχρι τώρα τα περισσότερα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουμε δει είναι μεγάλα , ακριβά και στην πλειονότητά τους SUV. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; O ένας λόγος είναι πως αυτή είναι η τάση της εποχής, ο άλλος έχει να κάνει με το ότι πάντα οι καινοτομίες και οι τάσεις ξεκινούν από τα πιο μεγάλα και ακριβά μοντέλα στα οποία είναι κανείς πιο εύκολα διατεθειμένος να πληρώσει μια υπεραξία. Και αυτό γιατί η ποσοστιαία μεταβολή της τελικής τιμής δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο στα πιο μικρά και φτηνά.

Για την περίσταση ένας επιπλέον, πρακτικός λόγος είναι και οι μπαταρίες, που για να εξασφαλίσουν μια ικανή αυτονομία πρέπει να έχουν σημαντική ενεργειακή χωρητικότητα που μεταφράζεται σε αρκετά μεγάλο όγκο και βάρος. Που είναι σαφώς πιο εύκολο να «βολευτούν» σε πιο μεγάλα αυτοκίνητα.

Ωστόσο η αναμφίβολη πρόοδος που υπάρχει στην τεχνολογία των μπαταριών έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούν πλέον να υπάρξουν νέας γενιάς ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης με αυτονομία μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων. Έτσι στο άμεσο μέλλον θα δούμε αρκετά ηλεκτρικά μίνι, τα οποία σαφώς και έχουν νόημα. Τόσο από πλευράς φτηνής μετακίνησης, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της μείωσης του επιπέδου θορύβου στις πόλεις.

Ο όμιλος της Volkswagen για παράδειγμα θα προχωρήσει στην παρουσίαση του νέου VW ID.1 που θα αντικαταστήσει το Up! και φυσικά και τους αντίστοιχους διαδόχους των Skoda Citigo και Seat Mii. H Renault είναι βέβαιο πως θα συμπεριλάβει στη γκάμα της κάτι πιο μικρό σε σχέση με το Zoe, προς το καλοκαίρι αναμένεται και το Dacia Spring -ένα μικρό και φτηνό ηλεκτρικό SUV- ενώ προς το παρόν είναι άγνωστο πως θα κινηθεί ο όμιλος της PSA για τα μοντέλα που θα αντικαταστήσουν τα Peugeot 108 και Citroen C1.

Από την άλλη, όσοι δεν δελεάζονται από τα ηλεκτρικά citycars θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε αξιόλογα μοντέλα με αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης. Μοντέλο όπως το Hyundai i10 ή το Kia Picanto, ενώ μέσα στο 2021 αναμένεται και το καινούργιο Toyota Aygo που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει και μια ηλεκτρική έκδοση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here