ΠΟΥ : Η δράση του στην ψυχική υγεία


Οι ψυχικές, νευρολογικές και διαταραχές χρήσης ουσιών αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου βάρους των ασθενειών. Η χαμένη παραγωγικότητα που προκύπτει από την κατάθλιψη και το άγχος, δύο από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές, κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο. Σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, περισσότερο από το 75% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές δεν λαμβάνουν καθόλου θεραπεία για τη διαταραχή τους.

 

Τομέας ψυχικής υγείας

  • Γι ‘αυτό, το 2018, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τένδρος Αντάνομ Γκαμπρέι, αναγνώρισε την ψυχική υγεία ως έναν τομέα για τον οποίο πρέπει να επιταχυνθεί η δράση. Το αποτέλεσμα ήταν η ίδρυση της Ειδικής Πρωτοβουλίας του ΠΟΥ για την Ψυχική Υγεία, η οποία καλύπτει την πενταετή περίοδο 2019-2023.

Στόχος πρωτοβουλίας

  • Ο στόχος της Πρωτοβουλίας είναι ότι 100 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή φροντίδα ψυχικής υγείας έως το 2023. Η Πρωτοβουλία πρόκειται να εφαρμοστεί σε 12 χώρες. Έξι έχουν ήδη εντοπιστεί. Είναι: Μπαγκλαντές, Ιορδανία, Παραγουάη, Φιλιππίνες, Ουκρανία και Ζιμπάμπουε. Κάθε χώρα έχει ήδη πραγματοποιήσει μια αρχική αξιολόγηση για να πάρει μια ευρεία εικόνα των αναγκών ψυχικής υγείας, των διαθέσιμων υπηρεσιών, των ευκαιριών και των κύριων προκλήσεων για την αναβάθμιση.

 

Πως αναπτύσσονται οι στρατηγικές

  • Οι στρατηγικές που αναπτύσσονται εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των αρχικών αξιολογήσεων. Είναι πιθανό να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ή τη βελτίωση της πολιτικής ψυχικής υγείας και την αναβάθμιση των ποιοτικών υπηρεσιών τόσο σε περιβάλλοντα γενικής υγείας όσο και σε ειδικούς.

Ακολουθεί βίντεο με τις δράσεις του ΠΟΥ

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ