Γιάννης Λαγός: Από τα «ζόρια» στο κελί των Βρυξελλών στην απομόνωση των φυλακών Δομοκού-Τι ακολουθεί


Στις φυλακές Δομοκού πέρασε την πρώτη του νύχτα στην Ελλάδα ο Γιαννης Λαγός μετά την έκδοσή του στη χώρα μας από τις Βρυξέλλες.

Ο ευρωβουλευτής, που έχει καταδικαστεί ως διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών, ζήτησε από τον εισαγγελέα τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό προκειμένου να εκτελεί τα καθήκοντα του στην Ευρωβουλή.

Σημειώνεται, ότι παρά την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό ο Γιαννης Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής και θα εξακολουθεί να πληρώνεται.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι δεν είναι αρμόδιος να αποφασίσει για το αιτήματα του να εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς αρμόδια για αυτό το θέμα είναι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στην Γραμματέα Αντεγκληματικης Πολιτικής προκειμένου να κρατηθεί στον Κορυδαλλό για να διευκολύνεται στην άσκηση των καθηκόντων του στην Ευρωβουλη.

Κατά την άφιξη του έξω από το Εφετείο φώναξε βγαίνοντας από την αστυνομική κλούβα: «Για την ορθοδοξία και την Ελλάδα αξίζει κάθε θυσία». Εκτός από τους δικηγόρους του, στα δικαστήρια βρέθηκαν και 2 φίλοι του που φώναξαν: «Γιαννάρα γερά», ενώ την ίδια στιγμή δυο άτομα που επέβαιναν σε μηχανάκι φώναξαν: «ο Παύλος ζει, τσακiστε τους ναζί».

Το στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που έλαβε την μεγαλύτερη ποινή από το σύνολο των κατηγορουμένων στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, αφήνοντας πίσω ακόμη και τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο, «ζορίστηκε» στο κελί των Βρυξελλών, καθώς υποχρεώθηκε να συναναστραφεί με Άραβες κρατουμένους που λόγω του επερχόμενου Ραμαζανιού φωνάζουν συχνά «Αλλάχ Ακμπάρ».

«Βρίσκομαι σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας μέσα σε μία πτέρυγα όπου το 95% είναι Άραβες και κραυγάζουν κάθε βράδυ γιατί τώρα πλησιάζει το ραμαζάνι “Αλλάχ Ακμπάρ” και έχουν όλα τα δικαιώματα και εγώ είμαι εδώ και μιλάω για Ελλάδα και για ορθοδοξία», έγραψε και η δυσφορία του ήταν τόση, που δεν έκανε χρήση κανενός ενδίκου μέσου κατά της απόφασης έκδοσής του στην Ελλάδα, που θα καθυστερούσε την διαδικασία.

Η «φυγή» του από την Ελλάδα

Η παρουσία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής σημαδεύτηκε από εντάσεις, επιθέσεις και ειρωνίες, αλλά μόλις ο Γιαννης Λαγός άκουσε τις προτάσεις της εισαγγελέως της έδρας και κατάλαβε ότι θα οδηγηθεί στο κελί, αποχαιρέτησε τη χώρα.

«Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν» ήταν η τελευταία φράση που βγήκε από το στόμα του έξω από το Εφετείο, ενώ υποστήριξε πως θα προσφύγει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο «εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, εναντίον δημοσιογράφων, εναντίον μεγαλοκαναλαρχών, εναντίον πολιτικών αντιπάλων» και λίγο αργότερα πήρε το αεροπλάνο και έφυγε για τις Βρυξέλλες πριν πέσει η «αυλαία» της δίκης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Έξι μήνες μετά την ιστορική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου που χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή και έστειλε στη φυλακή σημαντικό αριθμό των στελεχών της, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού με συντριπτική πλειοψηφία 658 υπέρ και 25 κατά. Ακολούθησε η σύλληψή του και πλέον αναμένεται η άφιξή του στην Ελλάδα, προκειμένου να οδηγηθεί στην φυλακή.

Η απολογία

«Είμαι υπερήφανος, Έλληνας, εθνικιστής πατριώτης και δεν με φοβίζουν οι διώξεις. Υπάρχει ένας καθ’ ομολογίαν δολοφόνος και άλλοι 69 που ταλαιπωρούμαστε. Μας τραβολογάτε εδώ και 6,5 χρόνια… Ντροπιάσατε όλη τη διαδικασία και αν δεν σας τα είπαν οι άλλοι 68, θα σας τα πω εγώ. Δεν φοβάμαι» είπε κατά την έναρξη της απολογίας του.

Περιέγραψε την πορεία του στην οργάνωση από το 1999 μέχρι το 2012 που εκλέχτηκε βουλευτής, αλλά και την ανεξαρτητοποίηση του. «Έκαναν λάθος πολιτικές κινήσεις. Εγώ θεωρούσα ότι πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα σε ομάδες ανθρώπων που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε, αλλά νοιάζονταν για την πατρίδα. Ακόμη και αριστερός να ήταν κάποιος. Έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας αλλά διαφωνούσαμε. Δεν έγινε αποδεκτό αυτό που πρότεινα. Επίσης δεν συμφώνησα με τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της δίκης. Η συμπεριφορά του δικαστηρίου στους μάρτυρες μας, στη διαδικασία ολόκληρη διαφώνησα. Δημιουργήθηκε ένα πέπλο μυστηρίου για τους Χρυσαυγίτες, δεν υπήρχε δημοσιότητα. Έπρεπε τότε με τον Φύσσα να γίνουν μηνύσεις για ψευδομαρτυρίες. Κατέθεταν μάρτυρες προστατευόμενοι και Ακουγόταν από το μικρόφωνο να τους μιλάει κάποιος. Αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να τα αφήσουμε. Εκεί διαφώνησα».

Η νύχτα της δολοφονίας Φύσσα

Ο Γιάννης Λαγός είχε δεχθεί «βροχή» ερωτήσεων σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο ίδιος υποστήριξε πως ενημερώθηκε από τον Γ. Πατέλη με τον οποίο είχαν συχνές τηλεφωνικές κλήσεις, ωστόσο αν και μίλησε τη νύχτα με το Νικ. Μιχαλολιάκο, δεν του ανέφερε απολύτως τίποτα, γιατί «δεν ήταν κάτι βέβαιο».

Για τα γεγονότα της νύχτας, όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, ο Γιαννης Λαγός ισχυρίστηκε: «Με πήρε μετά τα μεσάνυχτα ο Πατέλης να μου πει ότι υπάρχει συμβάν και κάποιος από τη Χρυσή Αυγή έχει προσαχθεί. Δεν μου είπε ούτε το άτομο, ούτε το λόγο. Το αρχικό τηλεφώνημα ήταν ότι συνελήφθη για ασήμαντο λόγο και να βοηθήσουμε την επόμενη μέρα με δικηγόρο. Μετά από λίγο με ξαναπήρε και μου είπε ότι άκουσε για μαχαίρωμα και στο τρίτο τηλεφώνημα μου είπε «μαχαίρωσε ο Ρουπακιάς άνθρωπο, ο οποίος κινδυνεύει να πεθάνει». Δεν μου είπε ποιος τον ενημέρωσε τον Πατέλη. Δεν μου μίλησε για αλλά άτομα, ήταν τόσο τραγικό το συμβάν. Κάποιος από την τοπική της Νίκαιας είχε κάνει δολοφονία. Στην αρχή διάβαζα για οπαδικό διαπληκτισμό και την επόμενη ημέρα διάβαζα και έβλεπα στις τηλεοράσεις. Την ίδια νύχτα όταν έμαθα για δολοφονία τι να έκανα; Δεν ασχολήθηκα περισσότερο, αφού κάποιος σκότωσε, τι μπορούσα να κάνω».

Αναφερόμενος δε, στα δεκάδες τηλέφωνα που έγιναν εκείνο το βράδυ μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε: «Δέχτηκα και αλλά τηλεφωνήματα για άσχετα πράγματα. Τον αριθμό μου τον είχαν οι πάντες. Μετά τις 12.10 εκείνη τη νύχτα όλα τα τηλέφωνα αφορούσαν στην ανθρωποκτονία, είχαν παγώσει όλα. Στα τηλέφωνα προσπαθούσα να δω τι έχει συμβεί, ποιος είναι αυτός, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν περιμέναμε να συμβεί κατά τέτοιο.

Σε συνεννοήσεις για κάποια ομιλία απέδωσε τα τηλέφωνα πριν τη δολοφονίας, ενώ σχετικά με την επικοινωνία με τον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, ισχυρίστηκε: «Μιλήσαμε στη μια το βράδυ. Με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενη ημέρας επειδή ήμουν υπεύθυνος ασφαλείας του. Με πήρε δεν το σήκωσα με όσα γινόταν και τον πήρα αργότερα αλλά δεν τον ενημέρωσα γιατί ακόμα δεν ήξερα πολλά. Την επόμενη ημέρα το πρωί που πήγα στο σπίτι του Μιχαλολιακου ήταν ήδη ενήμερος. Έπρεπε να μάθω τι είχε συμβεί για να ενημερώσω. Όταν βρεθήκαμε από κοντά ήταν σε γνώση του θέματος. Το έπαιζαν όλα τα ΜΜΕ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ