Τι θα φέρει το άνοιγμα του τουρισμού και η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα – Οι ειδικοί εξηγούν


Oι κ.κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, και Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησαν αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και τι πρέπει να αναμένουμε επιδημιολογικά από το άνοιγμα του τουρισμού.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Αυτό που βιώνουμε είναι τα αποτελέσματα δύο διαφορετικών επιδημιολογικών τάσεων. Είναι μια επιδημιολογική τάση πριν το Πάσχα, που υπήρχε μία πτώση σε κρούσματα και νοσηλευόμενους, και τώρα η τάση αυτή έχει αντιστραφεί, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων το Πάσχα. Είμαι προβληματισμένος, αλλά όχι ιδιαίτερα ανήσυχος, γιατί βλέπω να προχωρούν οι εμβολιασμοί με ταχύτατους ρυθμούς», σημείωσε ο κ. Τζουβελέκης.

«Προχωράμε με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό τους εμβολιασμούς. Εχθές πραγματοποιήθηκαν 107.000 εμβολιασμοί. Έχουν κλειστεί πάνω από 4,5 εκατομμύρια ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τον Ιούλιο, και τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης αυξάνονται συνεχώς. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4,3 εκατ. εμβολιασμοί συνολικά στην Ελλάδα. Από αυτούς οι 2,77 εκατ. έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση, ενώ ολοκληρωμένοι είναι οι εμβολιασμοί για 1,57 εκατ. πολίτες», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο Mega.

Απαντώντας στο πώς μπορεί κάποιος να επισπεύσει τον εμβολιασμό του, ο ίδιος είπε ότι «Ισχύουν τρεις βασικές αρχές: Κανείς δε χάνει τη σειρά του. Αν κάποιος δεν έχει κλείσει μέχρι τώρα το ραντεβού του, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή. Τα ποσοστά εμβολιασμού στις ομάδες πάνω από 80-85 ετών, συνεχώς αυξάνονται γιατί κλείνουν νέα ραντεβού. Εφόσον κλείσουμε ραντεβού, πηγαίνουμε στο ραντεβού μας, και αν δεν μπορούμε να πάμε φροντίζουμε να το αλλάξουμε εγκαίρως. Μπορούμε να αλλάξουμε έως 2 φορές την ημερομηνία του εμβολιασμού μας. Τέλος, αν κάποιος θέλει να έρθει νωρίτερα το ραντεβού του μπορεί να κοιτάξει από την πλατφόρμα αν υπάρχει κάποιο κενό, γιατί υπάρχουν ακυρώσεις».

«Υπάρχουν δύο αποφάσεις που αναμένονται και θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες. Η πρώτη θα είναι το ποτέ ακριβώς θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τους 30-44 ετών, το οποίο θα γίνει στο τέλος του μήνα, και θα ανακοινωθεί και πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τους 18-29 ετών», είπε ακόμα ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Μιλώντας, τέλος, σχετικά με το αν θα πρέπει να αναμένουμε δυσάρεστες εκπλήξεις από το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και το αν μπορούμε να πετάξουμε τις μάσκες, ο κ. Τζουβελέκης είπε ότι «Οι μάσκες θα πρέπει να τηρούνται στα σχολεία, σύμφωνα με τον CDC. Νομίζω το καλοκαίρι διαγράφεται ευοίωνο. Νομίζω ότι με το τείχος ανοσίας που χτίζουμε το καλοκαίρι θα είναι καλό, αν τηρήσουμε τα μέτρα χωρίς να προβούμε σε ακρότητες».

Δείτε σχετικό βίντεο:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ