Μετεγχειρητική κατάθλιψη: Τι σημαίνει για αυτόν που τη βιώνει

Μετεγχειρητική κατάθλιψη: Τι σημαίνει για αυτόν που τη βιώνει. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν την απογοήτευση και συναισθηματική δυσφορία μετά από χειρουργική επέμβαση.

Ανεξάρτητα από το ότι όλα πήγαν καλά, ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε κατάθλιψη είναι σημαντικός σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι αλήθεια ότι κάθε παρέμβαση είναι διαφορετική και κάθε άτομο περνά μια περισσότερο ή λιγότερο τραυματική εμπειρία κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο. Υπάρχουν εκείνοι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ρουτίνας, άλλοι για αισθητική επέμβαση και άλλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα σκληρό χειρουργείο όπως αφαίρεσης  όγκου.

 

Η έρευνα , όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ιταλίας, μας δείχνει κάτι ενδιαφέρον. Έχει βρεθεί ότι ένα μέρος των ανθρώπων που είχαν καρδιακές παθήσεις και που βιώσαν την μετεγχειρητική κατάθλιψη, εμφάνισαν συμπτώματα κατά την προεγχειρητική περίοδο. Μερικές φορές υπάρχουν ασθενείς με συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα πριν από την επέμβαση. Η μετεγχειρητική περίοδος μπορεί να εντείνει αυτές τις καταστάσεις, σε σημείο να οδηγήσει σε μείζονα κατάθλιψη εάν δεν ληφθεί βοήθεια. Ας δούμε, ωστόσο, ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα. Μεγαλύτερη εξάντληση και σωματικός πόνος, σε σημείο που η ίδια η ανάκαμψη διαρκεί περισσότερο από το κανονικό. Ευερεθιστότητα, απελπισία και απάθεια. Αυτή η πιο σιωπηλή συναισθηματική κατάσταση από το κανονικό υπερβαίνει τις 2 εβδομάδες. Μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο. Απώλεια όρεξης. Δυσκολία ανάκτησης φυσιολογικής ζωής (και όχι μόνο λόγω προφανών φυσικών προβλημάτων).

Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση είναι τραυματική εμπειρία επειδή συνεπάγεται περισσότερο ή λιγότερο επώδυνη εισβολή στο ίδιο το σώμα. Κάτι σαν αυτό αφήνει πάντα μια συναισθηματική επίδραση. Από την άλλη, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που βιώνεται είναι η συνειδητοποίηση της φθοράς. Το να βλέπεις τη δική σου αδυναμία μπορεί να είναι τρομακτικό. Είναι επίσης μια στιγμή που οι σχέσεις επανεξετάζονται όταν βλέπουμε ποιος είναι και ποιος δεν είναι μαζί μας. Επειδή ο καθένας το βιώνει διαφορετικά είναι καλό να δώσετε την δέουσα προσοχή είτε πρόκειται για εσάς είτε για ένα αγαπημένο πρόσωπο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here