Έλληνας στο Ισραήλ: «”Μίνι εμφύλιος” στη χώρα, δημιούργησε κενό μεταξύ Εβραίων και Αράβων Ισραηλινών»


Τις εμπειρίες και τα βιώματά του από την κρίση που είναι ακόμα σε εξέλιξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αλλά και από τις εντάσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων Ισραηλινών στο εσωτερικό της χώρας αφηγείται ο Λέων Δαυίδ- Έλληνας ο οποίος ζει τα τελευταία έξι χρόνια στο Ισραήλ

Ο κ. Δαυίδ, 26 ετών, σπουδάζει Εγκληματολογία και Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο του Μπαρ Ιλάν. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Βούλα. Ζει πλέον στην Πετάχ Τίκβα- ανατολικά του Τελ Αβίβ.

Μιλώντας στο newsbomb.gr για τις τελευταίες εξελίξεις, λέει τα εξής: «Γενικά τα έξι χρόνια που είμαι στο Ισραήλ έχω ζήσει παρόμοιες καταστάσεις, αλλά αυτή την φορά ήταν παρατραβηγμένο: Στα έξι χρόνια που είμαι εδώ ποτέ δεν έσκασαν ρουκέτες ένα χιλιόμετρο από εμένα, διότι ζούμε στο κεντρικό Ισραήλ, που είναι και το ασφαλέστερο (Πετάχ Τίκβα). Και ποτέ δεν είδα εν δράσει τον “Σιδερένιο Θόλο” (Iron Dome -που καταρρίπτει εισερχόμενες ρουκέτες στον αέρα) μπροστά στα μάτια μου. Πραγματικά βλέπαμε τις ρουκέτες να περνάνε πάνω από το κεφάλι μας και οι περισσότερες να σκάνε στον αέρα. Το να ακούς σειρήνες πολέμου δεν είναι μια ευχάριστη αίσθηση, ίσως και ανατριχιαστική θα μπορούσα να πω. Και να ξυπνάς τέσσερις φορές μέσα στην νύχτα και να τρέχεις στο καταφύγιο επίσης δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Παρόλα αυτά, επειδή έχω υπηρετήσει και στον ισραηλινό στρατό (σ.σ: ο κ. Δαυίδ έχει υπηρετήσει τη θητεία του και στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις) , ξέρω τις δυνατότητες του σε γενικές γραμμές και οι πύραυλοι δεν με φοβίζουν ιδιαίτερα. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για την αδερφή μου και την μητέρα μου βέβαια».

Ερωτηθείς για το πώς αντιδρά ο κόσμος στα γεγονότα, σχολιάζει πως «οι Ισραηλινοί, γενικά, έχουν μια τάση να ενώνονται πολύ υπό συνθήκες πολέμου- κινδύνου και υπάρχει μια αίσθηση ενότητας».

Όσον αφορά στο τι εκτιμά πως θα ακολουθήσει, ο κ. Δαυίδ δεν διαβλέπει πραγματικό κίνδυνο κάποιας γενικευμένης σύρραξης: «Το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να προβαίνει σε βαριά αντίποινα στην Γάζα, έπειτα από τους εκατοντάδες πυραύλους που ρίχνουν προς περιοχές σε όλο το Ισραήλ. Δεν πιστεύω να υπάρχει λόγος για γενικευμένη σύρραξη. Η Χαμάς δεν έχει τα μέσα και το προσωπικό για να κάνει οποιαδήποτε επιθετική κίνηση, εκτός από πυραύλους και τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ. Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες-εβδομάδες θα έχει λήξει όλη η υπόθεση».

Ερωτηθείς σχετικά με τις εντάσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ που «πυροδοτήθηκαν» από τα εν λόγω γεγονότα, εκφράζει έντονους προβληματισμούς. Μιλώντας για τους Άραβες Ισραηλινούς, λέει πως «είναι ένας πληθυσμός που έχουν εδώ τα μαγαζιά τους, τις οικογένειές τους, μιλάνε εβραϊκά, είναι με ταυτότητες, διαβατήρια, τα πάντα- είναι Ισραηλινοί όσο είναι και ένας Εβραίος Ισραηλινός. Και αυτοί θα μπορούσαν να σκοτωθούν από εισερχόμενη ρουκέτα από τη Γάζα».

Όπως λέει ο κ. Δαυίδ, οι πρόσφατες εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα να αρχίσει μια «μίνι ιντιφάντα» μέσα στο Ισραήλ, με βίαια επεισόδια, ιδιαίτερα σε μεικτές περιοχές, με Άραβες και Εβραίους, και «ακραία βίαιες διαδηλώσεις…πολλές φορές υπό την υποστήριξη της Χαμάς».

«Η αστυνομία άργησε να ενεργήσει…έκανε 2-3 ημέρες να αρχίσει πραγματικές ενέργειες για αυτό το πρόβλημα. Αυτό οδήγησε πολλούς πολίτες να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Έτσι σε μεικτές πόλεις όπως η Λοντ και η Ράμλα άρχισε ένας “μίνι εμφύλιος” μεταξύ Εβραίων και Αράβων Ισραηλινών. Η αστυνομία έχει αρχίσει να βάζει τάξη…αλλά αυτό το θέμα με ανησυχεί για το Ισραήλ- με λύπησε κιόλας, είναι πληθυσμός που, πχ πήγαινα κι εγώ τα σαββατοκύριακα και έτρωγα μπακλαβά από τα μαγαζιά τους».

«Το πρόβλημα πλέον είναι κοινωνικό: Δημιουργήθηκε μεγάλο κενό μεταξύ Αράβων μουσουλμάνων Ισραηλινών και Εβραίων Ισραηλινών μετά από αυτόν τον “μίνι εμφύλιο” που έλαβε χώρα στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να έχουμε όλοι υγεία: Πέρασε ο κορονοϊός στο Ισραήλ και μας ήρθανε αυτά…οψόμεθα» καταλήγει ο κ. Δαυίδ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ