Προσωπική αξία: Πώς αναγνωρίζεις τα άτομα με αυτοεκτίμηση

Προσωπική αξία: Πώς αναγνωρίζεις τα άτομα με αυτοεκτίμηση. Τα άτομα με αυτοεκτίμηση καθορίζονται συχνά από χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που τους επιτρέπουν να έχουν μια πιο υγιή ζωή.

Δεν είναι κατασκευασμένοι από ειδικό υλικό, δεν έχουν κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Είναι άνδρες και γυναίκες που σε μια δεδομένη στιγμή αποφάσισαν να ενισχύσουν τις αξίες τους – συνειδητά ή ασυνείδητα – και κάνουν χρήση μιας πιο βοηθητικής προσέγγισης. Η αυτοεκτίμηση μας δίνει πίσω τον έλεγχο της πραγματικότητάς μας. Αντίθετα, ενόψει της κατεστραμμένης αυτοεκτίμησης, το πνεύμα και η αυτοπεποίθηση εξασθενούν και  ταυτότητα εξαντλείται και υφίσταται την επίθεση του περιβάλλοντός.

Οι άνθρωποι με αυτοεκτίμηση φτάνουν στα γηρατειά με μια αξιοσημείωτη ποιότητα ζωής. Έχουν πιο ευτυχισμένες σχέσεις, ισχυρότερη υγεία, είναι αξιοσέβαστοι και απολαμβάνουν τις δουλειές τους και τον ελεύθερο χρόνο τους πιο έντονα. Επιπλέον, ένα ενδιαφέρον γεγονός που αποκάλυψε  μελέτη είναι ότι, κατά μέσο όρο, οι 60χρονοι έχουν καλύτερη αυτοεκτίμηση από τον νεότερο πληθυσμό. Κατά κάποιο τρόπο, ένα μέρος της κοινότητας των εμπειρογνωμόνων επιθυμεί να δώσει το επίκεντρο σε αυτήν την πτυχή: οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες μας έχουν εκκρεμή λογαριασμό με αυτόν τον ψυχολογικό πόρο. Είναι κοινό ότι κάθε φορά που μιλάμε για αυτοεκτίμηση, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια προκατειλημμένη ιδέα για το θέμα. Δεν πρόκειται πραγματικά για την οικοδόμηση ισχυρής, υψηλής αυτοεκτίμησης. Όσο εντυπωσιακό φαίνεται, οι υψηλές δόσεις αυτοεκτίμησης οδηγούν σε ναρκισσιστικές συμπεριφορές.

Επομένως, η υγιής αυτοεκτίμηση είναι αυτή που ξέρει να είναι ταπεινή. Είναι αυτός που χρησιμοποιεί μια στενή, ευέλικτη στάση, ικανή να συμπεριφέρεται με απλό τρόπο, εκτιμώντας το απλό και δίνοντας προσοχή στα πράγματα που έχουν σημασία. Η αυτο-αποτελεσματικότητα υποστηρίζει την αυτοεκτίμηση, την καλωσορίζει και της δίνει δύναμη, ενθάρρυνση και ώθηση, ώστε να τολμούμε να κάνουμε πράγματα , έτσι ώστε να αγνοούμε την κριτική ή το κλασικό «δεν μπορείτε, δεν αξίζετε».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here