Δώρο Χριστουγέννων 2020: Σήμερα ξεκινά η πληρωμή του

Σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, θα γίνει μέρος των πληρωμών του Δώρου Χριστουγέννων, όπως ορίζει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προ ημερών. Οι ωφελούμενοι, σύμφωνα με την απόφαση, ανέρχονται σε 1.060.434 ενώ το συνολικό ποσό φτάνει τα 152.619.071,67 ευρώ.

Η καταβολή από το κράτος θα γίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ως εξής:

  • για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30.11.2020, η καταβολή πραγματοποιείται σήμερα
  • για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως 31.1.2021

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των εργαζομένων στους εργοδότες έχει τεθεί σε αναστολή από αυτούς ή οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής και εντάσσονται στο εκ του νόμου καθεστώς της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν μπει σε αναστολή θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων από τον εργοδότη τους μέχρι σήμερα.

Όσοι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο η μείωση του δώρου Χριστουγέννων θα της τάξεως του 2%, εφόσον ο μισθός είναι από 800 ευρώ και πάνω και ως 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ.

Ωστόσο, για τους εργαζόμενους με μέγιστη διάρκεια αναστολής σύμβασης τους 2,5 μήνες οι απώλειες θα κυμαίνονται έως 10% για τους χαμηλόμισθους των 750 ευρώ, ως 17% για μισθωτούς των 1.110 ευρώ κι έως 21% για μεσαίους μισθούς των 1.560 ευρώ, και μεγαλύτερες για μεγαλύτερους μισθούς.

Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που θα πληρώσει το κράτος σε όλους τους εργαζόμενους για τις αναστολές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 72-75 ευρώ ανά μήνα αναστολής, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού ήταν στα 534 ευρώ. Αντίστοιχα, για τις αναστολές Νοεμβρίου το ποσό αυξάνεται στα 105, 26 ευρώ δεδομένου ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού τον προηγούμενο μήνα ήταν 800 ευρώ.

Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και η πληρωμή των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό καταβάλλεται επίσης έως σήμερα, 21 Δεκεμβρίου.

Αντίστοιχα το ποσό, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ως εξής:

• για το έως 30.11.2020 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως 21.12.2020

• για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως 31.1.2021

«Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας» σημειώνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

«Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here