Ύπνος Διαταραχές: Το Σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης

Το σύνδρομο Kleine-Levin (KLS) είναι μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί επαναλαμβανόμενες περιόδους υπερβολικής υπνηλίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει έως και 20 ώρες την ημέρα στον ύπνο. Για το λόγο αυτό, η κατάσταση αναφέρεται συνήθως ως «σύνδρομο ωραίας κοιμωμένης».

Το KLS μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά και σύγχυση. Αυτή η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά τα έφηβα αγόρια αναπτύσσουν την κατάσταση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Περίπου το 70% των ατόμων με αυτή τη διαταραχή είναι άνδρες.

Τα επεισόδια μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές κρατάνε με διακυμάνσεις ακόμα και για 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια κάθε επεισοδίου, μπορεί να είναι δύσκολο να παρευρεθείτε στο σχολείο, να εργαστείτε ή να συμμετάσχετε σε άλλες δραστηριότητες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα άτομα που ζουν με KLS μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που επηρεάζονται συνήθως δεν έχουν συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να διαρκέσουν μερικές ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την υπερβολική υπνηλία. Μπορεί να υπάρχει έντονη επιθυμία να κοιμηθείτε και να δυσκολευτείτε να ξυπνήσετε το πρωί.

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, δεν είναι ασυνήθιστο να κοιμάστε έως και 20 ώρες την ημέρα. Οι άνθρωποι που ζουν με KLS μπορεί να σηκωθούν για να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο και να φάνε και μετά να κοιμηθούν.

Η κόπωση μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που τα άτομα με KLS βρίσκονται στο κρεβάτι μέχρι να περάσει ένα επεισόδιο. Αυτό παίρνει χρόνο και ενέργεια μακριά από την οικογένεια, τους φίλους και τις προσωπικές υποχρεώσεις.

Τα επεισόδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα, όπως:

παραισθήσεις

αποπροσανατολισμός

οξυθυμία

παλιμπαιδισμό

αυξημένη όρεξη

υπερβολική σεξουαλική ορμή

Αυτό μπορεί να προκύψει από μειωμένη ροή αίματος σε μέρη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου.

Το KLS είναι μια απρόβλεπτη κατάσταση. Τα επεισόδια μπορούν να επαναληφθούν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια αργότερα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν τη φυσιολογική τους δραστηριότητα μετά από ένα επεισόδιο χωρίς σωματική δυσλειτουργία. Ωστόσο, μπορεί να έχουν λίγη μνήμη για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here