Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Οι τροφές που σε προστατεύουν από τις λοιμώξεις

Έτσι και οι ερευνητές αναπόφευκτα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον προστατευτικό ρόλο της διατροφής έναντι των λοιμώξεων που κυκλοφορούν. Όπως εξηγεί ο Δρ. Rob Thomas, σύμβουλος ογκολόγος στα νοσοκομεία του Bedfordshire και του Cambridge με ερευνητικό έργο στο ρόλο της διατροφής στη μείωση του κινδύνου διαφόρων τύπων καρκίνου, οι συννοσηρότητες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τρόπο ζωής όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Όπως είναι φυσικό, η σωστή διατροφή αποτελεί το κλειδί για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αρκετές έρευνες έχουν διαπιστώσει τη σημασία της βιταμίνης D στη θωράκιση του οργανισμού έναντι των λοιμόξεων. Ωστόσο, το ερευνητικό ενδιαφέρον φαίνεται να στρέφεται στο ρόλο των φυτοχημικών, των φυσικών χημικών ενώσεων που περιέχονται στα φυτικά τρόφιμα και στα οποία οφείλεται η γεύση, το χρώμα και το άρωμα αυτών, ενώ έχουν συνδεθεί με ευεργετικές δράσεις έναντι του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών νόσων.

Η υπό εξέλιξη έρευνα Phyto-V στο Νοσοκομείο Bedford με επικεφαλής τον Δρ. Thomas, εξετάζει τη δράση φυτοχημικών που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά έναντι της νόσου SARS όπως η εσπερετίνη (εσπεριδοειδή), η κατεχίνη και η κερκετίνη (ρόδι), η αλόη-εμοδίνη (αλόη βέρα), τα κουρκουμινοειδή (κουρκουμάς) και η απιγενίνη (χαμομήλι). Μελέτες το 2003, είχαν διαπιστώσει πως οι παραπάνω ενώσεις εμπόδιζαν τον ιό που προκαλούσε τη νόσο SARS να προσβάλει τα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί, ενώ οι τωρινές μελέτες στηρίζονται στη χορήγηση συμπληρωμάτων με τα προαναφερθέντα φυτοχημικά, τα οποία έχουν κριθεί ασφαλή και παράλληλα μπορούν να διατεθούν άμεσα, για να διαπιστωθεί επιπλέον η δυνατότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τις λοιμώξεις.

Τέλος σύμφωνα με το Δρ. Thomas: «Η τακτική λήψη τους εξασφαλίζει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδίως στον περιορισμό ασθενειών όπως ο καρκίνος και η χρόνια φλεγμονή», ενώ συμπληρώνει πως η χρόνια φλεγμονή αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα για παθήσεις όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here