Μάσκα αναγνώριση πρόσωπο: Η διαφορετική επεξεργασία των χαρακτηριστικών και η διαταραχή αντίληψης

Μάσκα αναγνώριση πρόσωπο: Η αναγνώριση των ατόμων που φορούν μάσκες έχει συχνά παρουσιάσει μια μοναδική πρόκληση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μια νέα μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev (BGU) στο Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο York του Καναδά αποκαλύπτει τον αντίκτυπο αυτής της δυσκολίας και τις δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις του. Τα ευρήματα μόλις δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports. «Για όσους από εσάς δεν αναγνωρίζετε πάντα έναν φίλο ή έναν γνωστό που φορά μάσκα, δεν είστε μόνοι», γράφουν οι ερευνητές καθηγητής Tzvi Ganel, επικεφαλής του Εργαστηρίου Οπτικής Αντίληψης και Δράσης στο Τμήμα Ψυχολογίας της BGU και καθηγητής Erez Freud, ο οποίος έλαβε το διδακτορικό του στο BGU και τώρα είναι μέλος σχολής στο Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο του Οντάριο. “Τα πρόσωπα είναι από τα πιο ενημερωτικά και σημαντικά οπτικά ερεθίσματα στην ανθρώπινη αντίληψη και παίζουν μοναδικό ρόλο στις επικοινωνιακές, κοινωνικές καθημερινές αλληλεπιδράσεις”, σημειώνουν οι ερευνητές. “Η άνευ προηγουμένου προσπάθεια ελαχιστοποίησης της μετάδοσης COVID-19 δημιούργησε μια νέα διάσταση στην αναγνώριση προσώπου λόγω της μάσκας.”

Για να εξετάσουν τα αποτελέσματα της μάσκας, οι καθηγητές Ganel και Freud χρησιμοποίησαν μια τροποποιημένη έκδοση του Cambridge Face Memory Test, το πρότυπο για την αξιολόγηση της αντίληψης του προσώπου, το οποίο περιλάμβανε μάσκα και μάσκα. Η μελέτη διεξήχθη στο Διαδίκτυο με μια μεγάλη ομάδα περίπου 500 ατόμων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό επιτυχίας του εντοπισμού κάποιου που φοράει μάσκα μειώθηκε κατά 15%. “Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλά λάθη στην σωστή αναγνώριση ατόμων που γνωρίζουμε ή εναλλακτικά, κατά λάθος αναγνώριση προσώπων άγνωστου προσώπου ως ανθρώπων που γνωρίζουμε”, λέει η καθηγητής Galia Avidan, μέλος του Τμήματος Ψυχολογίας της BGU και του Τμήματος Γνωστικής Brain Sciences, και ειδικός στην αναγνώριση και την αντίληψη του προσώπου. “Οι μάσκες προσώπου θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο δύσκολες για άτομα των οποίων οι δεξιότητες αναγνώρισης προσώπου δεν είναι ιδανικές για να ξεκινήσουν και να προκαλέσουν μεγαλύτερη εξασθένηση.”

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι μάσκες παρενέβησαν ειδικά στην εξαγωγή μιας ολιστικής εντύπωσης των προσώπων και οδήγησαν σε επεξεργασία χαρακτηριστικών ανά χαρακτηριστικό που είναι μια λιγότερο ακριβής και πιο χρονοβόρα στρατηγική. “Αντί να κοιτάμε ολόκληρο το πρόσωπο, είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε ξεχωριστά τα μάτια, τη μύτη, τα μάγουλα και άλλα ορατά στοιχεία για να φτιάξουμε μια ολόκληρη αντίληψη του προσώπου – το οποίο κάναμε αμέσως», λένε οι ερευνητές. Αυτές οι αλλαγές στην απόδοση, μαζί με την αλλαγή στο στυλ επεξεργασίας των προσώπων, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, καθώς και σε άλλες καταστάσεις που περιλαμβάνουν προσωπικές αλληλεπιδράσεις, όπως η εκπαίδευση. “Δεδομένου ότι η φθορά μάσκας έχει γίνει γρήγορα ένας σημαντικός κανόνας σε χώρες σε όλο τον κόσμο, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της φθοράς μάσκας στην ανθρώπινη συμπεριφορά”, λέει ο Ganel. “Το μέγεθος της επίδρασης των μασκών που αναφέρουμε στην τρέχουσα μελέτη είναι πιθανώς μια υποεκτίμηση του πραγματικού βαθμού πτώσης απόδοσης για τα καλυμμένα πρόσωπα.”

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here