Γάζα: Διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ νεκρός σε ισραηλινό πλήγμα- Νέες επιθέσεις με ρουκέτες


Ένας ανώτερος διοικητής Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα σκοτώθηκε τη Δευτέρα σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, τα οποία στόχευαν επίσης υπόγειες σήραγγες τις οποίες χρησιμοποιούσε η Χαμάς, ενώ ισλαμιστικές οργανώσεις ανανέωσαν τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων.  

Η βία εισήλθε στη δεύτερή της εβδομάδα, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις εντονότερες εχθροπραξίες στην περιοχή εδώ και χρόνια, παρά την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία και τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Ο θάνατος του Χουσάμ Αμπού Χαρμπίντ, διοικητή της Ισλαμικής Τζιχάντ για τη βόρεια Γάζα, αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της οργάνωσης, που μάχεται στο πλευρό της ισλαμιστικής Χαμάς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους πως ο Χαρμπίντ ήταν «πίσω από αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις με αντιαρματικά εναντίον Ισραηλινών αμάχων». Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν επίσης σε ένα ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε αυτοκίνητο στην πόλη της Γάζας τη Δευτέρα, είπαν νοσηλευτές, μετά από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είπαν ότι μαχητές στη Γάζα είχαν εκτοξεύσει περίπου 60 ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών πόλεων τη νύχτα, κάτι που αποτελεί μείωση σε σχέση με τις 120 και τις 200 τις δύο προηγούμενες νύχτες.

Ένας άλλος Παλαστίνιος σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση στην Τζαμπαλία, είπαν νοσηλευτές, με αξιωματούχους της Γάζας να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 201, μεταξύ των οποίων 58 παιδιά και 34 γυναίκες. Δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανέφεραν οι ισραηλινές αρχές.

Αφού ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στις ισραηλινές πόλεις Μπερσέβα και Ασκελών, ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν αυτά που ο στρατός χαρακτήρισε ως τούνελ 15 χλμ της Χαμάς. Επίσης, έπληξε εννιά κατοικίες που ανήκαν σε υψηλόβαθμους διοικητές της Χαμάς.

Ελαφρείς τραυματισμοί σημειώθηκαν όταν μια ρουκέτα έπληξε κτίριο στην ισραηλινό πόλη Ασντόντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε αποκλιμάκωση των εντάσεων μετά από συνομιλία που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στην Κυριακή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του συνεργαζόταν με όλες τις πλευρές για την αποκλιμάκωση.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι τουλάχιστον 130 Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες. Ο Χαρμπίντ ήταν διοικητής στην Ισλαμική Τζιχάντ για 15 χρόνια και ήταν πίσω από μια επίθεση την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών, τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως αναφέρθηκε.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επαφές με όλες τις πλευρές για κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν την Κυριακή πως ξεκαθάρισαν στο Ισραήλ, τους Παλαιστινίους και άλλους πως ήταν έτοιμες να παρέχουν υποστήριξη εάν επιδιωχθεί εκεχειρία.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είπε ότι το βασίλειό του εμπλεκόταν σε διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι η Χαμάς και άλλες οργανώσεις είχαν εκτοξεύσει περίπου 3.150 ρουκέτες από τη Γάζα την τελευταία εβδομάδα. Η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτισε τις περισσότερες, όπως είπαν.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ