Ο Ερντογάν προαναγγέλλει «θερμό καλοκαίρι» για το Κυπριακό: «Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν»


«Θερμό καλοκαίρι» προανήγγειλε, ως προς το Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφο της τουρκικής «Sabah».  

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δηλώσεις πάνω σε μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή- με τον ίδιο να χαρακτηρίζει το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος»- και το Κυπριακό, για το οποίο είπε πως «θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω: Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν άλλον από τους εαυτούς μας».

Η δημοσιογράφος, η οποία μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο στο τηλέφωνο το Σάββατο, γράφει πως κατά τη συνομιλία τους «ήταν αδύνατον να μη νιώσεις πόσο βαθιά είναι τα αισθήματα του προέδρου Ερντογάν για την Ιερουσαλήμ». Ο Ερντογάν έκανε λόγο για παράνομες ενέργειες του Ισραήλ, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του.

Επίσης, όσον αφορά στις ανεπιτυχείς συνομιλίες στη Γενεύη, η δημοσιογράφος σημειώνει ότι δεν φάνηκαν να τον πτοούν, σχολιάζοντας πως ενδεχομένως να ανοίγει νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ και τον ΟΗΕ όσον αφορά στην άρση του καθεστώτος των εγγυήσεων και στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων- κινήσεις που χαρακτηρίζονται ως «απαράδεκτες».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ για αντιφατική στάση και την Ελλάδα και άλλες χώρες πως έχουν ταχθεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά και αγνοούν το ψευδοκράτος («ΤΔΒΚ»). «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την Κύπρο στις ελληνοκυπριακές οχλήσεις. Δεν είναι καν δυνατόν να προταθεί απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων. Θα συνεχίσουμε τη διπλωματία με χώρες σε διεθνείς πλατφόρμες τις προσεχείς ημέρες. Μα επιτρέψτε μου να σας πω αυτό: Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν πέρα από τους εαυτούς μας».

Η δημοσιογράφος σχολιάζει πως από τα λόγια του Ερντογάν προκύπτει ότι το Κυπριακό θα παραμείνει «καυτό» ζήτημα το καλοκαίρι, ενώ είναι γνωστό πως μια νέα σύνοδος σχεδιάζεται να λάβει χώρα για το θέμα στη Γενεύη ή στη Νέα Υόρκη τους προσεχείς μήνες. Επίσης είπε πως, εκτός απροόπτου, θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα τον Ιούλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ