Αθλητισμός Οφέλη Περπάτημα: Πώς το περπάτημα οφελεί την υγεία μας [vid]


Ένα πλήθος μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα βελτιώνει τη φυσική και ψυχική σας υγεία, ενδυναμώνει την υγεία της καρδιάς, ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης, τα συμπτώματα της κούρασης, ενισχύει τη διάθεση και ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις. Επιπλέον, το τακτικό περπάτημα μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους, να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και χρόνιων παθήσεων, να βελτιώσει συνολικά την αντοχή και ανθεκτικότητά σας, την κυκλοφορία του αίματος, προάγοντας μια καλύτερη στάση του σώματος και η λίστα των οφελών είναι ακόμη μακρά.

Συγκρίνοντας τα ευρήματα μελετών υγείας των δρομέων με αυτές που παρακαλοθουθούσαν την υγεία όσων περπατούν τακτικά, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενέργεια που καταβάλλεται για περπάτημα μέτριας και έντονης έντασης έφερε τα ίδια οφέλη στους συμμετέχοντες. Ειδικότερα, παρατήρησαν παρόμοιες μειώσεις του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά μερικούς πολύ σημαντικούς δείκτες της υγείας μας, το περπάτημα μέτριας/έντονης έντασης μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά με το τρέξιμο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι καταναλώνετε την ίδια ποσότητα ενέργειας. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για όσους από εμάς δυσκολευόμαστε και μόνο στην ιδέα να πάμε για τρέξιμο.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποστηρίξει το ίδιο πλαίσιο, διαπιστώνοντας ότι ένας καθημερινός περίπατος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και να μειώσει τις ημέρες νοσηλείας κάθε χρόνο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το περπάτημα έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ακόμη και έως και 39 τοις εκατό (πάντα σε σύγκριση με ένα μοντέλο πιο καθιστικής ζωής). Ειδικότερα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα περπατήματος έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, μείωση του σωματικού λίπους και βάρους, μειωμένη χοληστερόλη, βελτιωμένες βαθμολογίες σε τεστ κατάθλιψης και αυξημένα επίπεδα αντοχής.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ