Σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων: Έκκληση Μπλίνκεν για προστασία αμάχων και παιδιών


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους «να προστατεύσουν τους αμάχους και ειδικότερα τα παιδιά», επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ έχει, «ως δημοκρατία», ιδιαίτερη υποχρέωση στο θέμα αυτό. 

«Θα συνεχίσουμε τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να τεθεί τέλος στον κύκλο της βίας» και «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας εάν οι πλευρές θελήσουν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Κοπεγχάγη.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Ισραήλ «διευκρινίσεις» σχετικά με την «δικαιολόγηση» της επίθεσης που κατέστρεψε το Σάββατο στην Γάζα το κτίριο που στέγαζε τα γραφεία του Associated Press και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης στην Γάζα.

Προσεκτικός, δήλωσε ότι προσωπικά δεν έχει δει στοιχεία που ενδεχομένως είχαν οι ισραηλινές αρχές και, κατά συνέπεια, δεν διατύπωσε επί του παρόντος άποψη για την νομιμότητα του ισραηλινού πλήγματος.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά του έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι υγειονομικοί και δημοσιογράφοι απειλούνται, κυρίως μετά την επίθεση του Σαββάτου κατά του κτιριακού συγκροτήματος .

«Γενικότερα ισχύει και είναι πραγματικά σημαντικό ότι το Ισραήλ έχει ιδιαίτερη ευθύνη στην προστασία των αμάχων καθώς αμύνεται και αυτό περιλαμβάνει απολύτως τους δημοσιογράφους», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πολύ ανήσυχες από την κλιμάκωση της βίας. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται ή τραυματίζονται, ανάμεσά τους παιδιά που ανασύρονται από τα ερείπια», είπε «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας, εάν οι πλευρές επιδιώξουν κατάπαυση του πυρός».

Οι συγκρούσεις εισήλθαν στην δεύτερη εβδομάδα σήμερα, καθώς το Ισραήλ συνέχισε να βομβαρδίζει στόχους στην Λωρίδα της Γάζας και οι Παλαιστίνιοι να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων.

Πηγές των υγειονομικών υπηρεσιών της Γάζας ανεβάζουν στους 198 τους νεκρούς από την παλαιστινιακή πλευρά, ανάμεσά τους 58 παιδιά και 34 γυναίκες. Δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ