Μετάλλαξη του ιού του κορωνοϊού: Τι ξέρουμε;

Μετάλλαξη του ιού του κορωνοϊού: Τι ξέρουμε; Η ταχεία μετάδοση μεταλλαγμένου κορωνοϊού είναι η αιτία για την λήψη αυστηρών μέτρων στη Βρετανία, θέτοντας το Η. Β ως απαγορευμένο ταξιδιωτικό προορισμό. 

Η ιδιαιτερότητα της μετάλλαξης αυτής έγκειται σε τρία στοιχεία: Αντικαθιστά ταχύτατα άλλες εκδόσεις του ιού
Έχει μεταλλάξεις που επηρεάζουν τμήμα του ιού που πιθανόν να είναι σημαντικό. Ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις – έχει ήδη αποδειχθεί- στο εργαστήριο η αύξηση της ικανότητας του ιού να μολύνει τα κύτταρα
Αυτά τα δεδομένα συμπληρώνουν την εικόνα ενός εξαιρετικά μεταδοτικού παραλλαγμένου ιού.

Ο μεταλλαγμένος ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη. Τον Νοέμβριο, το 1/4 περίπου των υποθέσεων στο Λονδίνο ήταν η νέα παραλλαγή. Αυτό έφθασε σχεδόν τα 2/3 των υποθέσεων στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι μαθηματικοί τρέχουν τους αριθμούς στην εξάπλωση διαφορετικών παραλλαγών σε μια προσπάθεια να υπολογίσουν που φτάνει.  Ωστόσο, είναι δύσκολο να διαχωρίσεις τι οφείλεται στη συμπεριφορά των ανθρώπων και τι οφείλεται στον ιό. Ο αριθμός που ανέφερε ο Boris Johnson έδειχνε ότι η παραλλαγή μπορεί να είναι μέχρι και 70% πιο μεταδοτική. Είπε ότι αυτό μπορεί να αυξάνει τον αριθμό R – που δείχνει αν μια επιδημία αυξάνεται ή συρρικνώνεται – κατά 0,4.

Ανάλυση της νέας παραλλαγής έχει ήδη δημοσιευθεί και προσδιορίζει 17 δυνητικά σημαντικές μεταβολές στην πρωτεΐνη spike – αυτό είναι το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει την πόρτα στα κύτταρα του σώματός μας. Μία μετάλλαξη που ονομάζεται N501Y μεταβάλλει το πιο σημαντικό μέρος της ακίδας, γνωστή ως “τομέας σύνδεσης υποδοχέων”. Η παραλλαγή βρίσκεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο Λονδίνο, τη Νοτιοανατολική και την Ανατολική Αγγλία. Στοιχεία από το nextstrain, το οποίο παρακολουθεί τους γενετικούς κώδικες των δειγμάτων ιών σε όλο τον κόσμο, δείχνουν ότι περιστατικά στη Δανία και την Αυστραλία προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here