Έρευνα: Οι πολλές ώρες δουλειάς σκοτώνουν 745.000 ανθρώπους τον χρόνο


Το να δουλεύει κανείς πάρα πολλές ώρες ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο, σε μια τάση η οποία ενδεχομένως να επιδεινωθεί εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, ανέφερε τη Δευτέρα ο ΠΟΥ.  

Όπως αναφέρει το Reuters, στην πρώτη παγκόσμια μελέτη για την απώλεια ζωής σε σχέση με την πολύωρη εργασία, το επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Environment International δείχνει πως 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες που σχετίζονταν με τις πάρα πολλές ώρες δουλειάς το 2016. Αυτό συνιστά αύξηση περίπου 30% σε σχέση με το 2000.

«Το να δουλεύεις 55 ώρες ή παραπάνω την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο υγείας» είπε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με αυτές τις πληροφορίες είναι να ενθαρρύνουμε περισσότερη δράση, περισσότερη προστασία των εργαζομένων» όπως είπε.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον ΠΟΥ και τον ILO και δείχνει πως τα πιο πολλά θύματα (72%) ήταν άνδρες μέσης ηλικίας και άνω. Συχνά οι θάνατοι λάμβαναν χώρα αργότερα στη ζωή τους, μερικές φορές δεκαετίες αργότερα, σε σχέση με τα ωράρια που είχαν εργαστεί τα θύματα.

Επίσης, όπως έδειξε η έρευνα, επηρεάζονταν περισσότεροι οι άνθρωποι στη Νοτιοανατολική ασία και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, που, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Συνολικά, η έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα από 194 χώρες- έδειξε πως το να δουλεύει κανείς 55 ώρες ή παραπάνω την εβδομάδα σχετίζεται με 35% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 17% και άνω μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια σε σχέση με μια εβδομάδα εργασίας 35-40 ωρών.

Η έρευνα καλύπτει την περίοδο 2000-2016, οπότε δεν περιλαμβάνει στοιχεία για την πανδημία- ωστόσο αξιωματούχοι του ΠΟΥ λένε ότι η αύξηση της τηλεργασίας και η παγκόσμια οικονομική ύφεση λόγω του κορονοϊού μπορεί να έχουν αυξήσει τον κίνδυνο.

«Η πανδημία επιταχύνει εξελίξεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την τάση της εργασίας περισσότερων ωρών» ανέφερε ο ΠΟΥ, υπολογίζοντας πως τουλάχιστον 9% των ανθρώπων δουλεύουν περισσότερες ώρες από ό,τι θα έπρεπε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ