Άνοιξε ο δρόμος για το ευρωπαϊκό μαχητικό 6ης γενιάς: Συμφωνία Γαλλίας- Γερμανίας- Ισπανίας


Οι υπουργοί Άμυνας των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό FCAS (Future Combat Air System)– το 6ης γενιάς ευρωπαϊκό μαχητικό που προορίζεται να αντικαταστήσει τα Rafale και Eurofighter Typhoon των αεροποριών τους- ανακοίνωσαν πως έφτασαν σε συμφωνία σχετικά με τα επόμενα βήματα του προγράμματος.  

Όπως αναφέρουν ιστοσελίδες του ειδικού Τύπου, οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου λένε πως αρχίζουν οι Phase 1B και Phase 2 του προγράμματος.

Η πρώτη έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους επίδειξης του στοιχείου NGF (New Generation Fighter) του FCAS/SCAF (Systeme de Combat Aerien Futur), και η δεύτερη την κατασκευή του εγκαίρως ώστε να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2027.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, οι Φλοράνς Παρλί (Γαλλία), Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ (Γερμανία) και Μαργκαρίτα Ρόμπλες (Ισπανία) δήλωσαν πως οριστικοποιήθηκαν οι συζητήσεις για το περιεχόμενο της επόμενης φάσης του προγράμματος, «με σκοπό την ανάπτυξη ενός NGF demonstrator που θα μπορεί να πετάξει ως το 2027».

Σημειώνεται πως το FCAS, πέρα από το ίδιο το μαχητικό (NGF) προορίζεται να περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία, όπως σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), τα οποία θα καθοδηγεί στη μάχη.

Στο πρόγραμμα εμπλέκονται οι Dassault Aviation, Airbus και Indra. Το μαχητικό αυτό προορίζεται να αρχίσει να αντικαθιστά τα γαλλικά Rafale και τα γερμανικά και ισπανικά Eurofighter από το 2040. To πρόγραμμα FCAS (Future Combat Air System) είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό αμυντικό project, με κόστος που υπολογίζεται πως θα υπερβεί τα 100 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Γαλλία ιδιαίτερα θεωρεί το πρόγραμμα ως κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη, προκειμένου να ενισχυθεί η αμυντική της αυτονομία απέναντι στην Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία φτιάχνουν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την κυριαρχία τους και αυτήν της Ευρώπης στον 21ο αιώνα» έγραψε στο Twitter η Φλοράνς Παρλί.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το μαχητικό δεν θα έχει «μαύρο κουτί» για να διαφυλαχθούν ευαίσθητη εμπορική τεχνογνωσία, ανέφερε γαλλική πηγή του χώρου της άμυνας.

Με πληροφορίες από Reuters, Jane’s, Aviation Week

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ