Διαίσθηση ένστικτό: Πώς ξέρετε πότε να τα εμπιστευτείτε

Διαίσθηση ένστικτό: Πώς ξέρετε πότε να τα εμπιστευτείτε. Για τον Πλάτωνα η διαίσθηση ήταν η υψηλότερη λειτουργία της νοημοσύνης, ένας τρόπος απόκτησης γνώσεων που δεν επιτυγχάνεται με παρατήρηση, εμπειρία, συμπεράσματα ή λόγο.

Αλλά τι ακριβώς είναι η διαίσθηση και πώς μπορούμε να ξέρουμε πότε να την εμπιστευόμαστε; Η RAE ορίζει τον όρο διαίσθηση ως «την ικανότητα να γνωρίζει, να κατανοεί ή να αντιλαμβάνεται κάτι καθαρά και άμεσα, χωρίς την παρέμβαση του λόγου». Η πρώτη ψυχολογική μελέτη της διαίσθησης χρονολογείται από εκείνη του ψυχίατρου Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, ο οποίος πρότεινε τη διάσταση της διαίσθησης στην προσωπικότητα. Υποστήριξε ότι τα άτομα με αυτόν τον πόρο είναι πιο πιθανό να αφήσουν τις σκέψεις τους να κυριαρχήσουν στην εμπειρία τους , αντί να ακολουθήσουν μια προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω» στη ζωή, στην οποία τα δεδομένα οδηγούν τις αποφάσεις τους. Έτσι, άφησαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους να αναλάβουν, χρησιμοποιώντας μια πιο «από πάνω προς τα κάτω» προσέγγιση.

Όπως επεσήμανε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε μια έρευνα, ο λεγόμενος «άξονας διαίσθησης» του εγκεφάλου είναι ο προμετωπιαίος φλοιός, ή, εκφρασμένος με τεχνικό τρόπο, το λεγόμενο vmPFC. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές πολιτιστικές παραστάσεις που έχουν εκφράσει με ακρίβεια πού βρίσκεται η διαίσθηση. Η μελέτη αναφέρει ότι το να είσαι πολύ έξυπνος είναι το κλειδί για την επιτυχία. Ωστόσο, σε πολλές στιγμές αυτή η προϋπόθεση δεν εκπληρώνεται, επειδή ακόμη και τα άτομα με πολύ υψηλό IQ ή με κάποια ζημιά στον διαισθητικό τους άξονα τείνουν επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα ή μπλοκαρίσματα στη λήψη αποφάσεων.

Η απόρριψη της διαίσθησης ως χρήσιμο μέσο, ​​ειδικά όταν ο όγκος των πληροφοριών είναι τόσο μεγάλος που είναι αδύνατο να τις επεξεργαστεί με αναλυτικό και συνειδητό τρόπο, είναι να εγκαταλείψουμε το καλύτερο εργαλείο που έχουμε. Και, ίσως, ο καλύτερος τρόπος να αρχίσουμε να δουλεύουμε στη διαίσθησή μας είναι να θέσουμε στον εαυτό μας δύο ερωτήσεις: Είμαι χαρούμενος; Είμαι ικανοποιημένος; 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here