Αντισυλληπτικά Χάπια: Προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 250.000 γυναίκες, δείχνει ότι η από του στόματος αντισυλληπτική χρήση προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Το προστατευτικό αποτέλεσμα παραμένει για αρκετές δεκαετίες μετά τη διακοπή της χρήσης. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer Research.

Ο καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου είναι από τους πιο συνηθισμένους γυναικολογικούς καρκίνους, με κίνδυνο ζωής άνω του 2%. Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ελαφρώς πιο συχνός, αλλά καθώς έχει σαφέστερα συμπτώματα και επομένως συχνά εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό. Ωστόσο, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, καθώς συχνά δεν ανιχνεύεται έως ότου έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Το πρώτο από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι εγκρίθηκε ήδη στη δεκαετία του 1960 και το 80% όλων των γυναικών στη Δυτική Ευρώπη έχουν χρησιμοποιήσει από του στόματος αντισυλληπτικά κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα στοματικά αντισυλληπτικά περιλαμβάνουν οιστρογόνα και προγεστίνη, που είναι συνθετικές μορφές των γυναικείων ορμονών. Τα οιστρογόνα και η προγεστίνη στα στοματικά αντισυλληπτικά αποτρέπουν την ωορρηξία και έτσι προστατεύουν από την εγκυμοσύνη.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι επιστήμονες συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου μεταξύ γυναικών που είχαν χρησιμοποιήσει από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια και άλλων που δεν είχαν.

«Ήταν σαφές ότι οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια από του στόματος είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τόσο των ωοθηκών όσο και του ενδομητρίου. Δεκαπέντε χρόνια μετά τη διακοπή των από του στόματος αντισυλληπτικών, ο κίνδυνος ήταν περίπου 50% χαμηλότερος. Ωστόσο, εντοπίστηκε μειωμένος κίνδυνος έως και 30–35 χρόνια μετά τη διακοπή », λέει ο Åsa Johansson στο Τμήμα Ανοσολογίας, Γενετικής και Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές πίσω από τη μελέτη.

Ωστόσο, τα στοματικά αντισυλληπτικά χάπια είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here