Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το θάνατο ένος ηγέτη των ανταρτών του PKK


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα (18/5) ότι ανώτερος αξιωματικός των κούρδων ανταρτών, Σύρος υπήκοος, σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Ιράκ.

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε τον Απρίλιο στο βόρειο Ιράκ νέα χερσαία και αεροπορική επίθεση εναντίον βάσεων των αυτονομιστών ανταρτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους συμμάχους της στη Δύση.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, ο ανώτερος Σύρος κούρδος αξιωματικός που σκοτώθηκε, γνωστός με το ψευδώνυμο Σοφί Νουρετίν, ήταν ο στρατιωτικός διοικητής του PKK στη Συρία.

«Αυτός ο τρομοκράτης, που διέπραξε πολλές αιματηρές ενέργειες, ευθυνόταν επίσης για πολλές επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών μας», είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία κατηγόρησε τον Φεβρουάριο το PKK ότι εκτέλεσε 13 τούρκους πολίτες, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στην πλειονότητά τους, που κράταγε αιχμαλώτους στο βόρειο Ιράκ για χρόνια.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, ο Σοφί Νουρετίν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που διέταξαν να εκτελεστούν οι 13.

Η Τουρκία προχωρά συχνά σε επιθέσεις σε ορεινές περιοχές του Ιράκ εναντίον βάσεων μετόπισθεν του PKK, οργάνωσης που διεξάγει από το 1984 αιματηρό ανταρτοπόλεμο στο τουρκικό έδαφος. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την ένοπλη σύρραξη.

Οι τουρκικές επιδρομές προκαλούν εντάσεις με την ιρακινή κυβέρνηση, αλλά ο Ερντογάν έχει πει επανειλημμένα ότι κυβέρνησή του εννοεί να «ασχοληθεί» με το PKK στην περιοχή εφόσον η Βαγδάτη «δεν είναι σε θέση να το κάνει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ