Παντζάρι Οφέλη: Το λαχανικό που αυξάνει τη αντοχή και ρίχνει την πίεση

Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό ρίζας γνωστό επίσης ως κόκκινο τεύτλο. Τα παντζάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, φυλλικού οξέος (βιταμίνης Β9), μαγγανίου, καλίου, σιδήρου και βιταμίνης C. Τα παντζάρια και ο χυμός παντζαριών έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη ροή αίματος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένη απόδοση άσκησης. Πολλά από αυτά τα οφέλη οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανόργανα νιτρικά άλατα. Τα παντζάρια είναι νόστιμα ωμά αλλά πιο συχνά μαγειρεμένα ή τουρσί. Τα φύλλα τους – γνωστά ως χόρτα τεύτλων – μπορούν επίσης να καταναλωθούν. Υπάρχουν πολλοί τύποι παντζαριών, πολλοί από τους οποίους διακρίνονται από το χρώμα τους – κίτρινο, λευκό, ροζ ή σκούρο μοβ.

Τα παντζάρια αποτελούνται κυρίως από νερό (87%), υδατάνθρακες (8%) και φυτικές ίνες (2-3%). Ένα φλιτζάνι βρασμένο παντζάρι περιέχει λιγότερες από 60 θερμίδες, ενώ 3/4 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ωμά παντζάρια διαθέτει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 43

Νερό: 88%

Πρωτεΐνη: 1,6 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 9,6 γραμμάρια

Ζάχαρη: 6,8 γραμμάρια

Ίνες: 2,8 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά σας. Επιπλέον, είναι μεταξύ των ισχυρότερων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο παγκοσμίως. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε ανόργανα νιτρικά άλατα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και αυξάνοντας το σχηματισμό οξειδίου του αζώτου. Μελέτες δείχνουν ότι τα παντζάρια ή ο χυμός τους μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση έως και 3–10 mm Hg για διάστημα μερικών ωρών. Τέτοιες επιδράσεις πιθανότατα οφείλονται σε αυξημένα επίπεδα οξειδίου του αζώτου, το οποίο προκαλεί τη χαλάρωση και τη διάταση των αιμοφόρων αγγείων σας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα νιτρικά άλατα μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική απόδοση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της υψηλής αντοχής άσκησης. Τα διατροφικά νιτρικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χρήση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, των κυτταρικών οργάνων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Τα τεύτλα και ο χυμός τους χρησιμοποιούνται συχνά για το σκοπό αυτό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανόργανα άλατα. Η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του τρεξίματος και της ποδηλασίας, να αυξήσει την αντοχή, να αυξήσει τη χρήση οξυγόνου και να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση άσκησης συνολικά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here