Προσδόκιμο ζωής : Γυναίκες vs άνδρες


Γνωρίζουμε ότι όλοι οι βιολογικοί, συμπεριφοριστικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στο γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο ισχυρή είναι η σχετική συνεισφορά καθενός από αυτούς τους παράγοντες. Ανεξάρτητα από το ακριβές βάρος, γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες ζουν πολύ περισσότερο από τους άνδρες σήμερα, αλλά όχι στο παρελθόν, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ορισμένοι βασικοί μη βιολογικοί παράγοντες έχουν αλλάξει. Ποιοι είναι αυτοί οι μεταβαλλόμενοι παράγοντες.

Μερικά είναι πολύ γνωστά και σχετικά απλά, όπως το γεγονός ότι οι άνδρες καπνίζουν πιο συχνά .  Nέα στοιχεία δείχνουν ότι στις πλούσιες χώρες το θηλυκό πλεονέκτημα αυξήθηκε εν μέρει επειδή οι μολυσματικές ασθένειες που είχαν επιπτώσεις στις γυναίκες δυσανάλογα πριν από έναν αιώνα, οπότε οι εξελίξεις στην ιατρική που μείωσαν το μακροπρόθεσμο φορτίο υγείας από τις μολυσματικές ασθένειες, ειδικά για τους επιζώντες, κατέληξαν αύξηση της μακροζωίας των γυναικών δυσανάλογα.

Προσδόκιμο ζωής γυναικών έναντι προσδόκιμου ζωής ανδρών, 2020

  • Στις πλούσιες χώρες, το θηλυκό πλεονέκτημα στη μακροζωία ήταν μικρότερο
Πως άλλαξε αυτό
  • Πρώτον, υπάρχει μια ανοδική τάση: Άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ ζουν πολύ, πολύ περισσότερο σήμερα από ό, τι πριν από έναν αιώνα. Αυτό συμβαδίζει με τις ιστορικές αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής παντού στον κόσμο .
  • Και δεύτερον, υπάρχει ένα διευρυνόμενο χάσμα: Το γυναικείο πλεονέκτημα στο προσδόκιμο ζωής ήταν πολύ μικρό, αλλά αυξήθηκε σημαντικά τον τελευταίο αιώνα.

Προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση κατά φύλο, Ηνωμένες Πολιτείες, 1790 έως 2014

  • Το θηλυκό πλεονέκτημα στο προσδόκιμο ζωής εν μέρει, αλλά δεν εξαρτάται πλήρως από υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης στην παιδική ηλικία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ