Μετάλλαξη Επιστήμονες: Αμφισβητήσεις για την ταχύτητα μετάδοσης του μεταλλαγμένου ιού και απαίτηση παροχής αποδείξεων

Μετάλλαξη Επιστήμονες: Σαφείς αποδείξεις καλείται να παρουσιάσει ο Μπόρις Τζόνσον για τα στοιχεία που επικαλέστηκε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού προκειμένου να ματαιώσει τα Χριστούγεννα για εκατομμύρια πολιτών στη Βρετανία.Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε προχθές ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από προηγούμενα στελέχη και γι’ αυτό υποχρεώθηκε να βάλει σε αυστηρό lockdown το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία για να μην γονατίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) – είδηση που πυροδότησε ανησυχία ανά την υφήλιο με την μία μετά την άλλη πολλές χώρες στην Ευρώπη και αλλού να διακόπτουν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με τη Βρετανία-.

Αλλά ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν τα στοιχεία για την υψηλή μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. «Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και 25 χρόνια και σας λέω ότι ουδείς μπορεί να προσδιορίσει έναν ποσοτικοποιήσιμο αριθμό σε τόσο σύντομο χρονικό πλαίσιο», λέει ο Καρλ Χένεγκαν, καθηγητής Αποδεικτικής Ιατρικής στο τμήμα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Κάθε ειδικός λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να συναχθεί ένα τέτοιο συμπέρασμα».

Ο Βρετανός καθηγητής είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περίοδος αυτή του χρόνου είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το NHS, αλλά η αποτυχία παρουσίασης αποδείξεων για τους ισχυρισμούς αναφορικά με την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού υπονομεύει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. «Θα ήθελα να έχω πολύ σαφή στοιχεία και όχι δηλώσεις του τύπου “πιστεύουμε ότι είναι πιο μεταδοτικό”, ώστε να μπορούμε να δούμε αν όντως είναι ή όχι. Τέτοιες δηλώσεις έχουν τεράστιες επιπτώσεις, προκαλούν φόβο και πανικό, αλλά δεν πρέπει να είμαστε σε αυτήν την κατάσταση όταν η κυβέρνηση παρουσιάζει μη μετρήσιμα δεδομένα. Βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνουν και ψάχνουν στοιχεία για να το εξηγήσουν».

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊόύ εντοπίστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στο Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Στα μέσα Νοεμβρίου της απέδιδαν το 28% των κρουσμάτων στο Λονδίνο και από την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου το 62%. Αν όμως είναι όντως πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος, λέει ο καθηγητής Χένεγκαν, «τότε θα έπρεπε να επιβληθεί lockdown σε ολόκληρη τη Βρετανία», για μην το διασπείρουν οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα για να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα.

Γερμανός ιολόγος: «Οι πολιτικοί φούσκωσαν το θέμα με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού»

Με τις απόψεις του καθηγητή Χένεγκαν συμφωνεί κι ένας κορυφαίος Γερμανός ιολόγος, που επίσης αμφισβητεί κατά πόσον το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊόύ είναι όντως κατά 70% πιο μεταδοτικό.

Ο Γερμανός ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν

Πετώντας μπηχτές κατά του Βρετανού πρωθυπουργού ο διευθυντής ιολογίας του νοσοκομείου Charite του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν – τη γνώμη του οποίου συμβουλεύονται συχνά τα γερμανικά ΜΜΕ στη διάρκεια της πανδημίας-, λέει ότι οι πολιτικοί πιθανώς να φούσκωσαν το θέμα με τη μετάλλαξη του SARS-CoV-2: «Αναρωτιέμαι μήπως ένας επιστήμονας έδωσε μια εκτίμηση, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να αναφέρει κάποιον αριθμό και το θέμα πήρε διάσταση από μόνο του, με τους πολιτικούς να χρησιμοποιούν τον αριθμό και τα ΜΜΕ να το αναμασούν.

Ξαφνικά βλέπουμε να κυκλοφορεί ένας αριθμός, 70% και ουδείς γνωρίζει καν τι σημαίνει αυτό», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Είναι ασυνήθιστο να επικαλούνται κορυφαίοι πολιτικοί επιστημονικά στοιχεία στα ΜΜΕ λέγοντας ότι υπήρξε μια μετάλλαξη κι ότι τα κρούσματα αυξάνουν εξαιτίας της», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν η αύξηση των κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Βρετανία οφείλεται όντως στο νέο στέλεχος.

Ο Ντρόστεν λέει ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί απλώς να «βγήκε στην επιφάνεια» στη διάρκεια μιας αύξησης των κρουσμάτων στη Βρετανία, που μπορεί να προκάλεσαν άλλοι λόγοι κι ότι οι Βρετανοί επιστήμονες δεν έχουν πει με βεβαιότητα ότι αυτό το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, καθώς χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί αυτό. «Αν θέλεις να μάθεις κατά πόσον ένας ιός είναι πιο μεταδοτικός, τότε πρέπει να παρακολουθήσεις ζευγάρια ανθρώπων που μολύνθηκαν, να δεις ποιος μόλυνε ποιον και πόσο διάστημα χρειάστηκε αυτό», σημειώνει.

Πρόσθεσε δε ότι δεν ανησυχεί και τόσο για την άφιξη του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού από τη Βρετανία στη Γερμανία, αφού «γνωρίζουμε ότι είναι ήδη στην Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Αυστραλία» και σε καμιά απ’ αυτές τις χώρες δεν αναφέρθηκε αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης. Ο ιολόγος τόνισε ακόμη ότι κατά τη γνώμη του οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιθανώς να διορθώσουν τα δραστικά μέτρα που πήραν σε λίγες μέρες αν προκύψουν νέα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here