Γαλλία- Βρετανία σύνορα: Ανησυχίες για την μεταφορά τροφίμων [pic,vid]

Γαλλία- Βρετανία σύνορα: Ανησυχίες για την μεταφορά τροφίμων. Η Γαλλία ανοίγει τα σύνορά της για εκείνους που ταξιδεύουν από τη Βρετανία, τερματίζοντας τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε ως απάντηση σε ένα φαινομενικά πιο μολυσματικό στέλεχος του κορωνοϊού που σταμάτησε το εμπόριο σε ολόκληρη τη Μάγχη και οδήγησε σε ανησυχίες σχετικά με την παροχή φρέσκων τροφίμων.

Αρκετά κράτη έκλεισαν τα σύνορά τους στη Βρετανία όταν οι αρχές αποκάλυψαν ότι νέο στέλεχος του ιού είχε εντοπιστεί να εξαπλώνεται γρήγορα στη νοτιοανατολική Αγγλία. Με τις τεράστιες ουρές των φορτηγών να σχηματίζονται και τα ράφια τροφίμων να μένουν  άδεια, ο Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε έκκληση στον Γάλλο πρόεδρο ώστε να άρει την απόφαση του. 632 φορτηγά στέκονταν στην ουρά κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Μ20 στο Κεντ στη νότια Αγγλία, ενώ 2.188 ήταν σταθμευμένα στο γειτονικό Αεροδρόμιο Μάνστον.

Αργά την Τρίτη (22 Δεκεμβρίου), επετεύχθη συμφωνία με το Παρίσι για να επιτραπεί σε Γάλλους και άλλους κατοίκους της ΕΕ να ταξιδέψουν, υπό τον όρο ότι θα είναι αρνητικοί στο τεστ του κορωνοϊού, για  λιγότερο από 72 ώρες. Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντιεμπάρι επιβεβαίωσε ότι τα αεροπορικά ταξίδια, τα σκάφη και τα τρένα θα “ξαναρχίσουν την υπηρεσία από αύριο το πρωί”. “Οι Γάλλοι υπήκοοι, ο κόσμος που διαμένει στη Γαλλία και όσοι έχουν νόμιμο λόγο θα πρέπει να διενεργήσουν αρνητική δοκιμασία”, ανέφερε. Η Βρετανία ανέφερε ότι θα ξεκινήσει τη διενέργεια εξετάσεων σε πολλές περιοχές την Τετάρτη, ωστόσο προειδοποίησε ότι η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο. Ο στρατός θα αναπτυχθεί επίσης για να βοηθήσει στις εξετάσεις, ανέφερε η εφημερίδα Times.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να αποθαρρυνθούν τα μη απαραίτητα ταξίδια προς και από τη Βρετανία, αλλά είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους ανθρώπους που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλονται σε δοκιμή COVID- 19 ή σε καραντίνα για 10 ημέρες. Το κλείσιμο των συνόρων προκάλεσε ανησυχία στην Ευρώπη, ιδίως για όσους επιχειρούσαν να μεταφέρουν αλλοιώσιμα τρόφιμα. Οι προμηθευτές γάλακτος προσπαθούσαν ήδη να αυξήσουν τα αποθέματα γάλακτος στη Βρετανία, εν όψει του Brexit.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here