Σύγκρουση Ισραήλ- Παλαιστινίων: Αυξάνονται οι νεκροί- Απεργίες των Αράβων στο Ισραήλ


Το Ισραήλ σφυροκοπούσε τη Γάζα με αεροπορικά πλήγματα και οι Παλαιστίνιοι συνέχιζαν τις εκτοξεύσεις ρουκετών την Τρίτη, μετά από μια σύντομη νυχτερινή παύση, κατά την οποία τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν ένα μικρό κονβόι με καύσιμα στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου, όπως ανακοίνωσαν, 52.000 άνθρωποι είναι πλέον εκτοπισμένοι.  

Η ισραηλινή ηγεσία ανέφερε πως θα συνέχιζε τις επιχειρήσεις με σκοπό την εξάλειψη των δυνατοτήτων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, εν μέσω εκκλήσεων από τις ΗΠΑ και άλλες διεθνείς δυνάμεις για παύση των εχθροπραξιών.

Δύο εργάτες από την Ταϊλάνδη σκοτώθηκαν και επτά άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτες σε ισραηλινό αγρόκτημα, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβαν την ευθύνη.

«Οι εχθροπραξίες δεν θα σταματήσουν μέχρι να φέρουμε ολική και μακροπρόθεσμη ησυχία» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, κατηγορώντας τη Χαμάς για τη χειρότερη κλιμάκωση των συγκρούσεων Ισραήλ- Παλαιστινίων εδώ και χρόνια.

Η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες την προηγούμενη εβδομάδα, ως αντίποινα σε αυτά που χαρακτήρισε καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και η αραβική μειονότητα του Ισραήλ προέβησαν σε γενική απεργία την Τρίτη, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Αξιωματούχοι του χώρου της υγείας στη Γάζα λένε ότι έχουν σκοτωθεί 213 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 61 παιδιών και 36 γυναικών, και πάνω από 1.400 έχουν τραυματιστεί. Οι ισραηλινές αρχές είπαν ότι 12 άτομα έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, μεταξύ των οποίων έξι νοσοκομεία και εννιά κέντρα υγείας, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Περίπου 47.000 εκ των 52.000 εκτοπισμένων είχαν καταφύγει σε σχολεία του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ είπε ότι πάνω από 3.450 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί εναντίον του από τη Γάζα, κάποιες εκ των οποίων αστοχούσαν και άλλες καταρρίπτονταν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome. Την Τρίτη ο στρατός ανέφερε ότι ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από βλήμα που ερρίφθη αφού επετράπη στο κονβόι με τα καύσιμα να φτάσει στη Γάζα. Όπως ανακοίνωσε, οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει περίπου 130 μαχητές της Χαμάς και άλλους 30 της Ισαμικής Τζιχάντ.

Απεργίες έγιναν την Τρίτη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε αραβικές πόλεις εντός του Ισραήλ και στις πόλεις της Δυτικής Όχθης, με αναρτήσεις στα social media που εξέφραζαν αλληλεγγύη και συνοδεύονταν από παλαιστινιακές σημαίες.

Ο Γιουβάλ Στάινιτς, υπουργός της κυβέρνησης προερχόμενος από το Λικούντι του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταδίκασε την απεργία ως «άλλο ένα πλήγμα στο ευαίσθητο πλέγμα των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Εβραίων και Αράβων».

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ταξίαρχος Χιντάι Ζίλμπερμαν, είπε ότι συνεχίζονται οι ενέργειες στη Γάζα. «Οι IDF δεν συζητούν για κατάπαυση πυρός. Είμαστε εστιασμένοι στα πυρά» είπε στο ραδιόφωνο του στρατού.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ