Newsweek: Το Πεντάγωνο έχει τον μεγαλύτερο «μυστικό στρατό» του κόσμου, με 60.000 μέλη


«Αποκλειστικό: Μέσα στον μυστικό, undercover στρατό των ενόπλων δυνάμεων» τιτλοφορείται εκτενές δημοσίευμα του Newsweek, με θέμα τον «μυστικό στρατό» του Πενταγώνου των ΗΠΑ.  

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη «undercover» δύναμη που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, την οποία δημιούργησε το Πεντάγωνο την τελευταία δεκαετία. Αποτελείται από περίπου 60.000 άτομα, πολλά εκ των οποίων εργάζονται υπό κρυμμένες ταυτότητες και σε «low profile», όλα στο πλαίσιο ενός ευρέος προγράμματος, ονόματι «signature reduction».

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για μια δύναμη δεκαπλάσιου μεγέθους των «clandestine» (για μυστικές επιχειρήσεις) στοιχείων της CIA και αναλαμβάνει επιχειρήσεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με τα μέλη της ένστολα ή με πολιτικά. Κάποιες φορές, όπως αναφέρεται, βρίσκονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή φίρμες συμβούλων- κάποιες εκ των οποίων ευρέως γνωστές.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το κόστος της δύναμης αυτής ξεπερνά τα 900 εκατ. δολάρια ετησίως και δραστηριοποιείται σε περίπου 130 ιδιωτικές εταιρείες, σε επιχειρήσεις σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Περίπου το ήμισυ της «signature reduction» δύναμης αποτελείται από μέλη των ειδικών δυνάμεων. Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα είναι οι ειδικοί σε θέματα στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, ωστόσο το γκρουπ που μεγαλώνει γρηγορότερα είναι οι «κυβερνοπολεμιστές», που χρησιμοποιούν ψεύτικες περσόνες και ειδικές τεχνικές online για να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους, ώστε να παρακολουθούν στόχους υψηλής αξίας, να συλλέγουν «δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες» και να επιδίδονται σε εκστρατείες/ επιχειρήσεις χειραγώγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα προγράμματα «signature reduction» δεν έχουν κάποιον γνωστό επίσημο ορισμό και παρουσιάζονται από την Defense Intelligence Agency ως αυτό που «άτομα μπορεί να χρησιμοποιούσαν για να …περιγράφουν τα μέτρα επιχειρησιακής ασφαλείας για μια σειρά δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων».

Όπως γράφει το Newsweek, το εν λόγω δημοσίευμα είναι αποτέλεσμα μιας διετούς έρευνας που περιελάμβανε την εξέταση άνω των 600 resumes και 1.000 αναρτήσεων για δουλειά, δεκάδες αιτήματα στο πλαίσιο της Freedom of Information Act και δεκάδες συνεντεύξεις. «Αυτό που προκύπτει είναι ένα παράθυρο όχι μόνο σε έναν ελάχιστα γνωστό τομέα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μα μια πρακτική εντελώς άνευ ρυθμίσεων. Ουδείς γνωρίζει το συνολικό μέγεθος του προγράμματος, και η έκρηξη του signature reduction δεν έχει εξεταστεί ποτέ για την επίδρασή του στις πολιτικές και την κουλτούρα των ενόπλων δυνάμεων. Το Κογκρέσο δεν είχε πραγματοποίησε ποτέ ακρόαση πάνω στο θέμα. Και, ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις που αναπτύσσουν αυτή τη γιγαντιαία μυστική δύναμη αμφισβητούν τους νόμους των ΗΠΑ, τη Συνθήκη της Γενεύης, τον στρατιωτικό κώδικα συμπεριφοράς και βασικές ευθύνες».

Όσον αφορά στους «κυβερνοπολεμιστές», το δημοσίευμα αναφέρει πως εκατοντάδες εξ αυτών είναι εργαζόμενοι της NSA.

Πάντως, αν και οι επιχειρήσεις της δύναμης αυτής συνήθως παραμένουν μυστικές, το Newsweek γράφει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες η κάλυψη των πρακτόρων «τινάχτηκε στον αέρα». Ένα τέτοιο συμβάν, το 2013, περιλάμβανε έναν διπλωμάτη, τον Ράιαν Φογκλ, που πιάστηκε να προσπαθεί να στρατολογήσει έναν διπλό πράκτορα. Η υπόθεση αυτή είδε το φως της δημοσιότητας, και προκάλεσε θυμηδία, λόγω των αντικειμένων που είχε μαζί του- μεταξύ ων οποίων μια περούκα, ένα παλιό κινητό τηλέφωνο και άλλα. Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κινητό είχε μέσα μια πιο εξελιγμένη συσκευή, ενώ ο ίδιος έφερε πάνω του και ειδικό εξοπλισμό για την παρεμπόδιση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Με πληροφορίες από Newsweek

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ