Η ΕΕ, πλην Ουγγαρίας, ζητά κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων


Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν την Τρίτη κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ενίσχυσαν την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, μα δεν πέτυχαν την ομοφωνία η οποία ενδεχομένως να έδινε στην Ένωση τη δυνατότητα να παίξει ισχυρό ρόλο στην ειρήνευση.  

Η Ουγγαρία, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, αρνήθηκε να ακολουθήσει τους άλλους 26 υπουργούς στην έκκληση για εκεχειρία στην τηλεδιάσκεψη την οποία συγκάλεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το Reuters, οι άλλοι υπουργοί δεσμεύτηκαν πως η ΕΕ θα προσπαθούσε να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ως ελάχιστον, μπορούμε να προσπαθήσουμε να πετύχουμε κατάπαυση πυρός, μετά να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, και μετά να δούμε τι μπορεί να γίνει για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών αιτίων της βίας» είπε ο Ευαρίστ Μπαρτόλο, υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας, στο Reuters.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές και στις δύο πλευρές να τροφοδοτούν ο ένας τον άλλον και να θέτουν την ατζέντα» πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είπε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι πως το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, που αποτελείται από την ΕΕ, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ, ήταν το σωστό φόρουμ για να λάβουν χώρα πιέσεις για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία έχει βαλτώσει από το 2014.

«Πρέπει να επανεκκινήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε δρόμο προς τον διάλογο» είπε.

Εβδομάδες εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων οδήγησαν σε ένοπλη σύγκρουση στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Η Ουάσινγκτον αποτελούσε «παραδοσιακά» τον διαμεσολαβητή- κλειδί στις ειρηνευτικές διαδικασίες για τη Μέση Ανατολή, ωστόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν είχε υποστηρίξει δημόσια την ιδέα μιας κατάπαυσης πυρός μέχρι τη συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ και μεγάλος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Ωστόσο διστάζει να χρησιμοποιήσει τέτοιους μοχλούς πίεσης ή να συζητήσει πιθανές οικονομικές κυρώσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο Μπορέλ είπε ότι μίλησε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, τη Δευτέρα.

Τουλάχιστον οκτώ μικρότερες χώρες της ΕΕ, των οποίων ηγείται το Λουξεμβούργο και περιλαμβάνουν το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Φινλανδία, τάσσονται έντονα υπέρ των Παλαιστινίων. Η Γερμανία, η οποία φέρει το βάρος του Ολοκαυτώματος, είναι απρόθυμη να συζητήσει μέτρα εξαναγκασμού του Ισραήλ, μα δεσμεύτηκε για παροχή βοήθειας ύψους 40 εκατ. ευρώ για τους αμάχους στη Γάζα.

Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Κύπρος, θεωρείται πως κλίνουν προς την πλευρά του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ