Πανδημία κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ στέλνει επιστημονική ομάδα στη Γουχάν

Ποτέ μέχρι τώρα η Κίνα δεν έχει παραδεχθεί ότι η πόλη Γουχάν είναι ο τόπος, από όπου ξεκίνησε να κάνει τον κύκλο του ο κορωνοϊός ανά τον κόσμο. Τελευταία μάλιστα το όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας «Λαϊκή Εφημερίδα» έγραψε και πάλι ότι «ο Covid-19 δεν ξεκίνησε στη Γουχάν».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η επιστήμη δεν ικανοποιείται με λεκτικές διαπιστώσεις. Έτσι, μετά από καθυστερήσεις μηνών, ομάδα επιστημόνων υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα ταξιδέψει στις αρχές του Ιανουαρίου στην πόλη αυτή για να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοιού.

Η δουλειά των επιστημόνων δεν είναι εύκολη, γιατί τα δεδομένα για την προέλευση της λοίμωξης είναι λίγα. Οι εμπειρογνώμονες υποθέτουν ότι ο ιός προέρχεται από νυχτερίδα, πιθανότατα στη νότια Κίνα, και μεταδόθηκε μέσω ξενιστή στον άνθρωπο. Αλλά πότε και πώς παραμένει άγνωστο. «Πηγαίνουμε στην Κίνα με ανοιχτή ματιά» λέει ο Φάμπιαν Λέντερτς. «Αυτό σημαίνει, ότι θα δούμε προς τα πού μας οδηγούν τα ίχνη. Εάν μας οδηγούν μέσα στην Κίνα, θα συνεχίσουμε τις έρευνες. Εάν μας οδηγούν σε γειτονική χώρα ή ας πούμε στην αφρικανική ζούγκλα, τότε εκεί θα είναι ο επόμενος σταθμός των ερευνών μας».

Από την άλλη μεριά η Κίνα κάνει το παν ώστε να μην αποδειχθεί υπεύθυνη γι’ αυτή την κρίση παγκοσμίως.

epa08493904 People wearing protective face masks walk down the steps during an evening rush hour in a subway station, in Beijing, China, 18 June 2020. Chinese health authorities said that they received reports of 28 new confirmed COVID-19 cases on 17 June of which 21 cases were reported in Beijing. Authorities gave COVID-19 nucleic acid tests to 356,000 people since 13 June, according to the city’s government officials, as the number of new coronavirus cases is continuing to increase in the city. EPA/ROMAN PILIPEY

Επιπλέον, οι επιστήμονες χρειάζονται στοιχεία από τα πρώτα κρούσματα για να μπορέσουν να ερευνήσουν, γυρνώντας πίσω στο χρόνο, πώς ξέσπασε η πανδημία. Η αποστολή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, διότι επισκιάζεται από την πολεμική ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον και τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ για ευθύνες της κινεζικής ηγεσίας. «Για μένα προσωπικά είναι η πρώτη φορά που έρχομαι αντιμέτωπος με αυτήν την προβληματική» λέει ο Γερμανός επιστήμων. «Ερεύνησα την προέλευση της νόσου Έμπολα στη δυτική Αφρική, αλλά πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε μία πολιτική διάσταση στην έρευνά μας. Νομίζω ότι έτσι θα χαθούν πολλές ευκαιρίες».

Για τον Φάμπιαν Λέντερτς «η πιο πιθανή υπόθεση είναι ότι η αγορά μολύνθηκε από ασυμπτωματικούς ανθρώπους και ότι ήταν ένας από τους τόπους υπερμετάδοσης». Γρήγορα αποτελέσματα δεν αναμένονται από την αποστολή. Η αναζήτηση μπορεί να διαρκέσει και χρόνια. Παρόλα αυτά για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι πολύ σημαντική. Όχι για να  υποδείξει τον «ένοχο» της πανδημίας, αλλά για να μειωθεί μελλοντικά ο κίνδυνος παρόμοιας εξάπλωσης άλλων ιών.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here