Μετάλλαξη κορωνοϊός: Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφορεί μεταλλαγμένος ο ιός

Συγκεκριμένα, οι καθηγητές Χόρμπι και Φέργκιουσον, οι οποίοι είναι μέλη της επιτροπής, που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, δήλωσαν ότι είναι πλέον «σχεδόν βέβαιοι» για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του κορωνοϊού, σημειώνοντας όμως ότι ακόμα δεν είναι σίγουροι για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Η αύξηση της τιμής R του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται πλέον μεταξύ του 1,1 και του 1,3, τιμή ελαφρώς αυξημένη από το 1,1 – 1,2 που είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή, και αφορά στο ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα αυξάνονται αυτή την στιγμή κατά 1% έως 6% κάθε μέρα.

Με βάση τα δεδομένα, οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού και τις αναλύσεις που γίνονται εκτίμησαν ότι πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και πιθανώς «στις περισσότερες αν όχι σε όλες» τις χώρες της Ευρώπης.

Οι εκτιμήσεις βάσει όσων μπορούν να ερμηνεύσουν έως τώρα, αφορούν στην πιθανότητα να φέρει μεγαλύτερο ιικό φορτίο και επομένως να μεταδίδεται πιο εύκολα από τον φορέα, να μένει στον οργανισμό για μεγαλύτερο διάστημα και άρα ο φορέας να έρχεται σε επαφή με περισσότερο κόσμο όσο ασθενεί χωρίς να το γνωρίζει. Ενώ μία άλλη πιθανή εξήγηση αναφέρει ότι ο πολίτης που εκτίθεται στο νέο στέλεχος μπορεί να γίνεται πιο γρήγορα μεταδότης σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε για το μέχρι τώρα κύριο στέλεχος του ιού.

Τέλος, ο καθηγητής Φέργκιουσον πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναφορές για «πιο εκρηκτικές» εξάρσεις κρουσμάτων σε σχολεία στο Λονδίνο και στη ΝΑ Αγγλία, οι οποίες ενδεχομένως να σχετίζονται με το νέο στέλεχος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here