Ερντογάν: Διπλό «χαστούκι» από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ για την «εμπρηστική» ρητορική του


Διπλό χτύπημα από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας μετά την «εμπρηστική» ρητορική του όλο το προηγούμενο διάστημα

Μπροστά σε άλλο ένα διπλό «χτύπημα» από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκη Ένωση βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πληρώνει την εμπρηστική ρητορική του τόσο της διετίας 2019-2020 όσο και τα όσα λέει σήμερα με αφορμή την κρίση στη Γάζα.

Από τη μια η ΕΕ βρίσκεται ένα βήμα πριν να προχωρήσει στην διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και από την άλλη οι ΗΠΑ καταδίκασαν ξεκάθαρα τις «αντισημιτικές» δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με πρόσχημα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και την κρίση ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Για την ώρα παραμένει άγνωστο πώς και πότε θα αντιδράσει ο Ερντογάν, ο οποίος προκειμένου να διασωθεί πολιτικά στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά τα κακά μαντάτα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν διστάζει να ρισκάρει να κόψει τους διπλωματικούς δεσμούς στο εξωτερικό υιοθετώντας ρητορική που ακούγεται καλά στα αυτιά των υποστηρικτών του αλλά προκαλεί την οργή της Δύσης.

Το χτύπημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το πρώτο «χαστούκι» στον Ερντογάν ετοιμάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο αναμένεται να εκδώσει ιδιαίτερα αυστηρό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Το εν λόγω ψήφισμα έχει να κάνει με την έκθεση της Κομισιόν για τα πεπραγμένα της Τουρκίας το 2019-2020, ως προς την ένταξη στην ΕΕ. Κατά τον Βέμπερ ενδέχεται για πρώτη φορά η πλειοψηφία της ολομέλειας να κρίνει πως πρέπει να δοθεί εντολή στην Κομισιόν, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, να προχωρήσει σε αναστολή, και επίσημα, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκανε λόγο για έκθεση οπισθοδρόμησης και όχι προόδου σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την σχέση της με τους γείτονες, την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο και την προκλητική της συμπεριφορά.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι ευρωβουλευτές σε όλη την διάρκεια της συζήτησης επέκριναν την κυβέρνηση της Τουρκίας για την απομάκρυνσή της από τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα, ιδίως στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στάθηκαν επίσης ιδιαίτερα στις παράνομες δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο, την συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και την εμπλοκή της στις συρράξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Αρκετοί ευρωβουλευτές χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς υπογράμμισαν πως εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική στάση, η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο αρμόδιος επίτροπος διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας συγκρούονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ και αυτό κάνει τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία πιο πολύπλοκες τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης όσο και σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών κατεβάζοντας τες σε πολύ χαμηλό σημείο.

«Εάν αυτό δεν συμβεί και αν η Τουρκία ανατρέψει την κάπως εποικοδομητική στάση της τους τελευταίους μήνες, τόνισε ο Επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην δικαιοδοσία της, «ωστόσο τώρα ο στόχος μας είναι να δουλέψουμε εποικοδομητικά με την Τουρκία και να επιφέρουμε τις αλλαγές και βελτιώσεις στις οποίες όλοι προσβλέπουμε».

«Ράπισμα» και από τις ΗΠΑ

Λίγες ώρες αργότερα η Ουάσιγκτον κατήγγειλε τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τις «αντισημιτικές» και καλώντας να αποφεύγονται «εμπρηστικά σχόλια που μπορεί να υποκινήσουν ακόμη περισσότερη βία» στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τον εβραϊκό λαό», ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Tούρκος πρόεδρος, που αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, επέκρινε τη Δευτέρα το Ισραήλ για τα συνεχιζόμενα πλήγματα που καταφέρνει στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς περί «δολοφόνων» οι οποίοι «σκοτώνουν παιδιά πέντε κι έξι ετών».

«Μόνο όταν ρουφάνε αίμα χορταίνουν», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Από τα φραστικά πυρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν γλίτωσε ούτε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, με τον τούρκο πρόεδρο να δηλώνει «γράφετε ιστορία με χέρια βουτηγμένα στο αίμα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ