Κορωνοϊός Μετάλλαξη: Το στέλεχος της Βρετανίας και τα υφιστάμενα εμβόλια

Παρά τις διάφορες μεταλλάξεις μέχρι στιγμής του Covid-19, καμία από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της νέας μεταλλαγμένης παραλλαγής που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει επηρεάσει σημαντικά την ευαισθησία του ιού σε οποιαδήποτε από τις θεραπείες, φάρμακα ή τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι η περίπτωση του κορωνοϊού έχει μεταλλαχθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό από τον ιό της γρίπης, ενώ ο τελευταίος απαιτούσε την επανεξέταση και την αναθεώρηση των στελεχών του εμβολίου κάθε χρόνο με βάση τα κυκλοφορούντα στελέχη που επικρατούν εκείνο το έτος , Πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

“Μέχρι στιγμής, παρόλο που έχουμε δει πολλές αλλαγές, πολλές μεταλλάξεις, καμία δεν έχει επηρεάσει σημαντικά ούτε την ευαισθησία του ιού σε οποιαδήποτε από τις τρέχουσες θεραπευτικές ουσίες, φάρμακα ή τα υπό ανάπτυξη εμβόλια”, είπε. Ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ τόνισε ότι ήταν σημαντικό να παρακολουθείται συνεχώς τι συμβαίνει με αυτόν τον ιό, με έμφαση στο να μειωθεί η μετάδοση και να γίνει όσο το δυνατόν χαμηλότερη.

“Επειδή όσο περισσότεροι ιοί κυκλοφορούν, τόσο περισσότερες πιθανότητες μετάλλαξης και τόσο περισσότερες παραλλαγές μπορούν να προκύψουν. Η ουσία εδώ είναι να διατηρηθεί η μετάδοση του ιού χαμηλή και να διατηρηθεί η κυκλοφορία χαμηλή.

Εν τω μεταξύ, ο Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ακόμη και με την τελευταία μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου, “δεν υπάρχει καμία ένδειξη σε αυτό το σημείο ότι υπάρχει οποιαδήποτε αύξηση της σοβαρότητας που σχετίζεται με αυτήν την ασθένεια”. Επανέλαβε ότι καμία παραλλαγή δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι “έχει υψηλότερο επίπεδο σοβαρότητας, ή προσβάλει τα διαγνωστικά μας, ή κρύβεται από τα εμβόλια ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων”.

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ κάλεσαν το κοινό να συνεχίσει να εφαρμόζει τα υφιστάμενα μέτρα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μάσκας, της υγιεινής των χεριών και της κοινωνικής απόστασης, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων παραλλαγών.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here