Διατροφή Ψυχική Υγεία: Ωμά φρούτα και λαχανικά για ψυχική ευεξία

Η ψυχική υγεία αποτελεί μεγάλη ανησυχία για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με το αυξανόμενο άγχος και τον γρήγορο τρόπο ζωής, υπήρξε σημαντική επιδείνωση της ψυχικής κατάστασης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημειώθηκε αύξηση 13% στην κατάσταση ψυχικής υγείας έως το 2017, σε σύγκριση με την κατάσταση την τελευταία δεκαετία. Ενώ το να είσαι ευτυχισμένος και θετικός είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην ψυχική ευεξία, το φαγητό παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατάσταση. 

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε περαιτέρω ότι τα ωμά φρούτα και λαχανικά, μαζί με τον καλό ύπνο και την άσκηση, είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες για την ψυχική ευεξία. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology και τα ευρήματα ανέφεραν, “Ο καλός ύπνος, η άσκηση και η κατανάλωση περισσότερων ωμών φρούτων και λαχανικών προωθούν την καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία στους νέους ενήλικες”.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago, οι οποίοι ερεύνησαν περισσότερους από 1100 νεαρούς ενήλικες. Το σχέδιο διατροφής, ο τρόπος ύπνου, η ψυχική υγεία και η σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων εξετάστηκαν για την έρευνα. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 4,8 μερίδες ωμών φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν καλύτερη ψυχική υγεία. Αλλά αυτοί που έτρωγαν λιγότερες από 2 μερίδες και περισσότερες από 8 μερίδες είχαν αντίθετη αντίδραση.

Η καλή ποσότητα ύπνου και οι κατάλληλες σωματικές δραστηριότητες έδειξαν επίσης θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία των συμμετεχόντων. “Ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και μια υγιεινή διατροφή μπορούν να θεωρηθούν ως τρεις πυλώνες της υγείας, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθηση της βέλτιστης ευημερίας μεταξύ των νέων ενηλίκων, ενός πληθυσμού όπου ο επιπολασμός των ψυχικών διαταραχών είναι υψηλός και η ευεξία είναι χαμηλή δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Shay-Ruby Wickham.

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, θα ήταν καλό να φροντίσετε να υπάρχει καλή ποσότητα ωμών φρούτων και σαλάτας στην καθημερινή σας διατροφή για να διατηρήσετε ένα υγιές μυαλό και σώμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here