Ναρκισσισμός υψηλού status: Σύνδρομο ανωτερότητας 

Ναρκισσισμός υψηλού status: Σύνδρομο ανωτερότητας. Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται ανώτεροι από τους άλλους λόγω της θέσης που κατέχουν, λόγω των φυσικών τους χαρακτηριστικών ή λόγω της κοινωνικής τους θέσης.

Αυτή η συμπεριφορά περιγράφει έναν τύπο ναρκισσισμού που ορίζεται ως το σύνδρομο υψηλού άνδρα ή γυναίκας και δεν έχει καμία σχέση με το ύψος. Στην πραγματικότητα, δεν σχετίζεται ούτε με ένα συγκεκριμένο φύλο, καθώς αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να παρατηρηθεί τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτός ο χαρακτηρισμός περιγράφει εκείνους τους ανθρώπους που, όταν φτάσουν σε μια κατάσταση σε οποιαδήποτε σφαίρα, αρχίζουν να δείχνουν αλαζονική, υπεροπτική και σαφώς ναρκισσιστική συμπεριφορά.

Είναι εκείνοι που, επιτυγχάνοντας μια θέση μεγαλύτερης σημασίας, δείχνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη της δικής τους αλαζονείας. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι υπήρχε ήδη ένα βασικό συστατικό, μια τάση. Υπάρχει επίσης μια άλλη εντυπωσιακή πτυχή που έχουμε δει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις: υπάρχουν εκείνοι που δεν διαχειρίζονται την επιτυχία καλά. Είναι αυτό που στην Αρχαία Ελλάδα ορίστηκαν ως υβρίδια, (μισά άνθρωπος και μισά ζώα), μια συμπεριφορά στην οποία κανείς δεν ελέγχει τις δικές του παρορμήσεις και δείχνει υπερβολική αλαζονεία. Το σύνδρομο υψηλού ανθρώπου δεν περιγράφει καμία ψυχολογική διαταραχή. Γνωρίζουμε ότι συχνά συναντάμε περίσσεια συνδρόμων, από έννοιες που προσπαθούν να επισημάνουν συμπεριφορές.

Σε αυτήν την αφθονία ορισμών δεν υπάρχει καμία προσπάθεια να ενοχοποιηθεί τίποτα, είναι απλώς ένα ζήτημα της επισήμανσης ενός τύπου συμπεριφοράς που παρατηρείται συχνά. Η ονομασία τους μας βοηθά να τα αναγνωρίσουμε.Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων επιτυγχάνουν επιτυχία με δικά τους πλεονεκτήματα. Με προσπάθεια, ταλέντο, επιμονή και ικανότητες. Κάποιοι άλλοι επιτυγχάνουν με τον παράγοντα τύχη ή με τη βοήθεια τρίτων. Το σύνδρομο υψηλού ανθρώπου συνδέεται συχνά με τον τελευταίο παράγοντα. Είναι αυτά τα προφίλ στα οποία συζευγνύεται η αλαζονεία κατάταξης και θέσης τα οποία ενισχύουν σαφώς έναν πιο επιβλαβή ναρκισσισμό.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here