Όνειρα και λανθάνον περιεχόμενο: Πώς ερμηνεύονται

Όνειρα και λανθάνον περιεχόμενο: Πώς ερμηνεύεται; Το περιεχόμενο ενός ονείρου είναι το ακριβές περιεχόμενο όπως και η αφήγηση του. Αυτό συνήθως έρχεται σε αντίθεση με αυτό που αναφέρεται ως λανθάνον περιεχόμενο ή κρυφή έννοια του ονείρου.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι βλέπετε ένα πολύ ζωντανό όνειρο ότι πετάτε έξω από το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς σας και εκτοξεύεστε στα ύψη γύρω από την πόλη σας. Τα αξιοθέατα, οι ήχοι και η αφήγηση του ονείρου είναι το έκδηλο περιεχόμενο. Ένας διερμηνέας ονείρου μπορεί να υποδείξει ότι το όνειρό σας αποκαλύπτει μια κρυφή επιθυμία να αναζητήσετε ελευθερία από την καθημερινή σας ζωή. Αυτό το συμβολικό νόημα πίσω από το ακριβές περιεχόμενο του ονείρου είναι γνωστό ως το λανθάνον περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Sigmund Freud, το έκδηλο περιεχόμενο ενός ονείρου περιλαμβάνει τις πραγματικές εικόνες, τις σκέψεις και το περιεχόμενο που περιέχονται στο όνειρο. Το έκδηλο περιεχόμενο είναι τα στοιχεία του ονείρου που θυμόμαστε κατά την αφύπνιση. Για παράδειγμα, αν ονειρευόσασταν ότι σας κυνηγούσε ένα δυσοίωνο πλάσμα μέσα από τους σκοτεινούς δρόμους μιας περίεργης πόλης, αυτό θα ήταν το έκδηλο περιεχόμενο του ονείρου. Αυτό που θα μπορούσε να σημαίνει αυτό το όνειρο, ή η ερμηνεία της συμβολικής του σημασίας, θα θεωρούνταν το λανθάνον περιεχόμενο. Σε αυτή την περίπτωση, ένας ονειρικός αναλυτής μπορεί να προτείνει ότι το εμφανές περιεχόμενο του ονείρου σας υποδεικνύει ότι φεύγετε από κάτι στη ζωή σας ή ανησυχείτε για μια επερχόμενη αλλαγή στη ζωή σας.

Γιατί λοιπόν το λανθάνον περιεχόμενο ενός ονείρου καταλήγει να κρύβεται από το περιεχόμενο της διακήρυξης; Ο Freud πίστευε ότι το ασυνείδητο περιείχε επιθυμίες, ορμές και σκέψεις που είναι απαράδεκτες για το συνειδητό μυαλό. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τραυματικές αναμνήσεις, μυστικές επιθυμίες ή κοινωνικά απαράδεκτες ορμές που μπορεί να προκαλέσουν αγωνία αν τους ευαισθητοποιήσουν.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here