Κολλαγόνο Τροφές: Πως να αυξήσεις την παραγωγή του

«Η διατροφή παίζει έναν εκπληκτικά μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση και τη νεανικότητα του δέρματός σας», λέει η πιστοποιημένη ολιστική διατροφολόγος Krista Goncalves, CHN. «Και όλα αυτά οφείλονται στο κολλαγόνο.» Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που δίνει στο δέρμα τη δομή, την ευλυγισία και το τέντωμα. Υπάρχουν πολλοί τύποι κολλαγόνου, αλλά το σώμα μας αποτελείται κυρίως από τους τύπους 1, 2 και 3. Καθώς μεγαλώνουμε, παράγουμε λιγότερο κολλαγόνο στο δέρμα μας κάθε χρόνο.

Αυτό εξηγεί την έκρηξη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου στα ράφια των καταστημάτων αυτές τις μέρες. Αλλά είναι τα χάπια και οι σκόνες κολλαγόνου η καλύτερη οδός; Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο μπορεί να οφείλεται στη βιοδιαθεσιμότητα – την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί θρεπτικά συστατικά.

Η κατανάλωση πλούσιων σε κολλαγόνο τροφίμων ή τροφίμων που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία των δομικών στοιχείων (αμινοξέα) που χρειάζεστε για τους στόχους του δέρματός σας. «Υπάρχουν τρία αμινοξέα σημαντικά για τη σύνθεση κολλαγόνου: προλίνη, λυσίνη και γλυκίνη», λέει ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ειδικός ομορφιάς Katey Davidson, MScFN, RD.

1. Ζωμός οστών

Ενώ η πρόσφατη έρευνα διαπιστώνει ότι ο ζωμός των οστών μπορεί να μην είναι μια αξιόπιστη πηγή κολλαγόνου, αυτή η επιλογή είναι μακράν η πιο δημοφιλής από στόμα σε στόμα. Κατασκευασμένη με σιγοβράσιμο οστών ζώων στο νερό, αυτή η διαδικασία πιστεύεται ότι εξάγει κολλαγόνο. Όταν φτιάχνετε αυτό στο σπίτι, καρυκεύστε το ζωμό με μπαχαρικά για γεύση.

«Επειδή ο ζωμός των οστών αποτελείται από οστά και συνδετικό ιστό, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κολλαγόνο, γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, αμινοξέα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά», λέει ο Davidson.

2. Κοτόπουλο

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο πολλά συμπληρώματα κολλαγόνου προέρχονται από κοτόπουλο. Το αγαπημένο λευκό κρέας όλων των ατόμων περιέχει άφθονα ποσά. (Εάν έχετε κόψει ποτέ ένα ολόκληρο κοτόπουλο, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει πόσο συνδετικό ιστό περιέχει.) Αυτοί οι ιστοί καθιστούν το κοτόπουλο μια πλούσια πηγή διαιτητικού κολλαγόνου.

3. Ψάρια και οστρακοειδή

Όπως και άλλα ζώα, τα ψάρια και τα οστρακοειδή έχουν οστά και συνδέσμους από κολλαγόνο. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι το θαλάσσιο κολλαγόνο είναι ένα από τα πιο εύκολα να απορροφάται.

Όμως, ενώ το σάντουιτς τόνου του μεσημεριανού σας γεύματος ή ο σολομός του δείπνου μπορεί σίγουρα να προσθέσει στην πρόσληψη κολλαγόνου, να γνωρίζετε ότι το «κρέας» των ψαριών περιέχει λιγότερο κολλαγόνο από άλλα, λιγότερο επιθυμητά μέρη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here