Επιχείρηση «Ελευθερία»: Νέα εμβολιαστικά κέντρα, «γκάζι» στα νησιά – Παίρνουν σειρά οι 40 ως 44 ετών


Εμβολιασμός: Eντείνει το εμβολιαστικό της σχέδιο η κυβέρνηση, το οποίο αποτελεί και το ισχυρότερο όπλο για την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα και την οικοδόμηση ενός πρώτου ισχυρού τείχους ανοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν γίνει περίπου 5,6 εκατ. εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, με το 35% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου 2 εκατ. να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών επεσήμανε πως την Παρασκευή θα περάσουμε τα 3 εκατομμύρια συμπολιτών μας που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση». Και συμπλήρωσε: «Να τονίσω ότι κλείνουμε δύο εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς, μια δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί το μήνα Ιούνιο. Κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. (πάνω από εμάς μόνο Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργο) Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα, αυτά ανέρχονται σήμερα σε 1.517 σε όλη την χώρα, όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 1.018 κέντρα, ενώ σύντομα θα προστεθούν περίπου 300 ιδιωτικά κέντρα.

Για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς όπως έχει επισημάνει ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν.

Παίρνουν σειρά οι 40-44

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 και για τα υπόλοιπα εμβόλια εκτός της AstraZeneca. Ανάλογα με τα πόσα ραντεβού θα προγραμματιστούν, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πότε θα μπορούν να κλείσουν εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια οι ηλικιακές ομάδες 35 έως 39 και 30 έως 34. Παράλληλα μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τους 20-29.

«Γαλάζια Ελευθερία»

Παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα ανοσοποίησης τω νησιών «Γαλάζια Ελευθερία». Σε 40 νησιά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ενώ σε 19 νησιά έχει ξεκινήσει η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Τα 19 νησιά είναι: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος, Αίγινα.

Σε σχέση με τα διαθέσιμα ραντεβού, στα νησιά αυτά, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 100%, και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, των διαθέσιμων ραντεβού σε: Σαλαμίνα, Κω, Πάρο, Ρόδο, Μύκονο, Νάξο, Χίο, Αίγινα, Σαντορίνη, Κέρκυρα.

Άνω του 80% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε: Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο, Σύρο, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους παραμένει χαμηλή η συμμετοχή σε: Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Λέσβο, Λήμνο και Σάμο

Οι επόμενες παραδόσεις εμβολίων

Αναφορικά με τις επόμενες παραδόσεις εμβολίων η εικόνα είναι η εξής:

  • Η Pfizer έχει ήδη επιβεβαιώσει την παράδοση 1.860.000 δόσεων καθώς και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεων που θα κατανεμηθεί σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα.
  • Η Moderna έχει επιβεβαιώσει την παράδοση 308.000 δόσεων.
  • Η Astrazeneca έχει ενημερώσει για την παράδοση 348.000 δόσεων μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά αναμένει η Ελλάδα έως 500.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις του μονοδοσικού της εμβολίου τον Μάιο, μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί στο τέλος Μαΐου και αναμένεται να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ