Κρίση Πανικού: Πώς μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που του συμβαίνει

Κρίση Πανικού: Πώς μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που του συμβαίνει. Όταν βλέπουμε κάποιον που πάσχει από αύξηση παλμών, σπασμούς ή τρόμο, εφίδρωση, πνιγμό, σφίξιμο στην κοιλιά ή στο στήθος, ναυτία, ζάλη ή σύγχυση, τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε; 

Εάν δεν γνωρίζατε ότι το άτομο είχε κρίσεις πανικού κατά καιρούς, είναι η πρώτη φορά που συνέβη  ή υποφέρει και άλλα ιατρικά προβλήματα όπως το άσθμα ή ο διαβήτης, καλέστε μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.  Αυτό το σενάριο είναι συχνά ενοχλητικό για όσους θέλουν να βοηθήσουν. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για να μπορείτε να το μεταδώσετε. Διατηρήστε έναν ήρεμο, ζεστό και σταθερό τόνο φωνής, που συνοδεύεται από συνεπή γλώσσα του σώματος χωρίς απότομες κινήσεις.

Ρωτήστε αν έχει φάρμακα που συνήθως παίρνει κατά τη διάρκεια των κρίσεων, μη κάνετε κρίσεις για παραλογισμό  με σχόλια όπως: “είναι μόνο η φαντασία σας”, επειδή το άτομο το βιώνει ως πραγματικό, απειλητικό και ανεξέλεγκτο, και η αίσθηση παρεξήγησης θα τους στενοχωρήσει περισσότερο. Εάν επιμένει ότι θα πεθάνει, πείτε του ότι η κρίση θα διαρκέσει μια στιγμή αλλά θα περάσει. Ακόμα κι αν θέλετε να πάρετε το χέρι της για να δει ότι είστε εκεί, καλύτερα να μην την αγγίξετε. Εδώ το άτομο μπορεί να παραμείνει παράλυτο ή να φύγει, μπορεί ακόμη και να κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο. Ίσως κάθετε στο έδαφος και δεν θέλει να μετακινηθεί. Εάν ναι, μετά από μια στιγμή προτείνουμε να κρατήσει κάτι και να προσπαθήσει να σηκωθεί.

Ενθαρρύνετε την να συνεχίσει, λέγοντάς της ότι τα πάει πολύ καλά με κάθε πρόοδο. Κάντε τις απλές ερωτήσεις, όπως ποιο είναι το χρώμα του δωματίου στο οποίο βρίσκονται, πώς είναι τα πλακίδια στους τοίχους, ώστε να στρέφει την προσοχή της από τον φόβο της σε άλλα πράγματα. Αφήνοντάς την να μιλήσει είναι σημαντικό να ανακτήσει τον έλεγχο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here