Εθισμός στην καφεΐνη: Οφέλη και επιπτώσεις

Εθισμός στην καφεΐνη: Οφέλη και επιπτώσεις. Ο Εθισμός στην καφεΐνη είναι η υπερβολική και/ή επιβλαβής χρήση της καφεΐνης για κάποιο χρονικό διάστημα, παρόλο που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή σε άλλους τομείς της ζωής σας.

Για να είμαστε σαφείς, η καφεΐνη έχει συσχετιστεί με πολλές θετικές παρενέργειες. Η έρευνα έχει συνδέσει αυτό το φυτικό διεγερτικό με τη βελτιωμένη διάθεση, την ανακούφιση από τους πονοκεφάλους και τον μειωμένο κίνδυνο για άλλα σημαντικά ιατρικά θέματα όπως εγκεφαλικά, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Έχει βρεθεί ακόμη και ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αρνητικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της χρήσης καφεΐνης ή δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα χωρίς καφεΐνη. Αν και σπάνιες, έχουν υπάρξει περιπτώσεις υπερδοσολογίας καφεΐνης.

Η καφεΐνη είναι το πιο- ευρέως- χρησιμοποιούμενο φάρμακο παγκοσμίως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καφές και η σόδα είναι οι κορυφαίες πηγές καφεΐνης, ενώ οι αφρικανικές και ασιατικές χώρες τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο σόδα και τσάι. Η καφεΐνη είναι επίσης παρούσα σε πολλά κοινά τρόφιμα (σχεδόν οτιδήποτε με σοκολάτα), καθιστώντας εύκολη την υπερκατανάλωση. Η καφεΐνη γίνεται προβληματική είναι όταν διαταράσσει τη ζωή σου με αρνητικό τρόπο, αλλά συνεχίζεις να την καταναλώνεις. Ή το καταναλώνετε σε ποσότητες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία σας, παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι μπορεί να σας βλάπτει διανοητικά ή σωματικά.

Αν και ο εθισμός στην καφεΐνη δεν αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένη προϋπόθεση στο “Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM- 5)”, εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται από κλινικούς για την ταξινόμηση και διάγνωση ανησυχιών για την ψυχική υγεία. Η καφεΐνη έχει διάφορες επιδράσεις στον οργανισμό, οι οποίες είναι δυνητικά επιβλαβείς για την υγεία σας. Για παράδειγμα, η έρευνα βρήκε ότι μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή, έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, εάν καταναλωθούν περισσότερα από 3 ποτήρια την ημέρα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here