Τασούλας σε Τσίπρα: «Ζητήματα αυτοπροστασίας, όχι Δημοκρατίας» τα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου


Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωσταντίνος Τασούλας και στις επικρίσεις του για προβληματική λειτουργία του κοινοβουλίου.

«Δεν είναι εύκολη διαχείριση των κοινοβουλίων σε εποχή πανδημίας. Δεν ήταν κανείς μας προετοιμασμένος για τέτοια διαχείριση, με πρώτον εμένα. Ενώ όμως ομολογουμένως δεν ήμουν προετοιμασμένος, η επιδίωξη μου ήταν να μην αποδείξω και απροσάρμοστος. Όταν φιλοδοξούσα να διοικήσω την Βουλή μετά την τιμητική σας ψήφο του καλοκαιριού του 2019, δεν σκέφτηκα ότι θα το κάνω συνεργαζόμενος με τους γιατρούς της Βουλής επειδή το επέβαλλε η ανάγκη. Μέχρι σήμερα 107 άτομα νοσήσαν συνολικά στη Βουλή. Τα κρούσματα αυτά αφορούν σε βουλευτές, υπαλλήλους, αστυνομικούς» είπε ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «Και δεν φιλοδοξούσα να χειριστώ θέματα επιπολασμού του κορονοϊού στο κοινοβούλιο, θέματα, self test ή και μοριακών τεστ στο κοινοβούλιο. Ούτε φιλοδοξούσα να μη βλέπω εσάς την ώρα που σας μιλάω ή εσείς εμένα και να βλέπω μία μασκοφορεμένη Βουλή. Ούτε φιλοδοξούσα να μιλάω αφού απολυμάνουν το χώρο από τον προηγούμενο ομιλητή».

Ο κ. Τασούλας έκανε λόγο για ζητήματα αυτοπροστασίας και όχι Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Εκτός από τη διεύρυνση του χρόνου στην εξέταση των νομοσχεδίων, αυτή η αλλαγή θα συνοδευτεί από αύξηση των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα. Σε περίπου δυο εβδομάδες θα εξετάσουμε την πρώτη αλλαγή» είπε και ξεκαθάρισε πως την ευθύνη για τις διαδικασίες στη Βουλή την έχει ο ίδιος και όχι ο πρωθυπουργός.

«Ο κ. Τσίπρας απέδωσε στον κ. Μητσοτάκη ευθύνες για τη λειτουργία της Βουλής. Εγώ είμαι υπεύθυνος. Η Βουλή έχει ήδη ανοίξει. Ανοίγει προσεκτικά. Έτσι θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Σύντομα η Βουλή θα μπορέσει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη παρουσία. Σχετικά με τους εμβολιασμούς οι βουλευτές δεν μπήκαν σε καμιά χώρα από σας έψαξα σε προτεραιότητα έναντι κατηγοριών άλλων πολιτών. Προηγήθηκαν παντού ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι. Έχουμε φτάσει σε υψηλό σημείο εμβολιασμού το βουλευτών. Συνεπώς η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν υγειονομικοί κανόνες γιατί αυτό επιτάσσει το χρέος μας» ανέφερε.

Τσίπρας: «Είναι υποκρισία αυτό που γίνεται σήμερα»

Υποκρισία χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσιπρας αυτό που συμβαίνει στη Βουλή και επιτέθηκε ξανά απαντώντας στον κ. Τασούλα: «Είναι υποκρισία αυτό που γίνεται σήμερα, είναι πρόσχημα σας ο κορονοϊός. Αν έγνοια σας ήτανε επιπολασμός του ιού δεν θα ανοίγατε τα σύνορα για να έρθουν τουρίστες. Και έρχομαι στον πυρήνα της υποκρισίας. Ακόμα κι αν το επιχείρημα σας είναι ότι παρουσία πολλών βουλευτών σε μία κλειστή αίθουσα είναι προβληματική, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν αυτοπροσώπως ονομαστικές ψηφοφορίες; Αυτό είναι υγειονομική βόμβα; Η 14 ερωτήσεις που καταθέσαμε δεν συζητήθηκαν γιατί είναι υγειονομική βόμβα; Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχω ζητήσει εδώ και έξι μήνες δεν την κάνετε επειδή είναι υγειονομική βόμβα; Βούληση σας λοιπόν είναι να αξιοποιήσετε μια πολύ δύσκολη συνθήκη για όλους, ως ευκαιρία για να περιστείλετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την ίδια την δημοκρατική λειτουργία. Και αυτό θα είναι ένα στίγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο βαθμό που επιλέξετε να αναλάβετε πλήρως την ευθύνη λυπάμαι».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ