Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Μην υποτιμάς τον εαυτό σου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Μην υποτιμάς τον εαυτό σου. Η προσωπική εκτίμηση ή  αυτοεκτίμηση είναι η αυτογνωσία των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων κάποιου, καθώς και η αναγνώριση των αδυναμιών. 

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αυτοεκτίμηση και κάνουν ό, τι μπορούν για να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους ακολουθώντας λανθασμένες σχέσεις. Γενικά, οι προσπάθειες επίλυσης της χαμηλής αυτοεκτίμησης αποτυγχάνουν και, ως εκ τούτου, οι άνθρωποι διατηρούν την υποτίμησή τους με την πάροδο των ετών. Πολλοί άνθρωποι αναζητούν αναγνώριση στο περιβάλλον τους προσπαθώντας έτσι να είναι ευχάριστοι για τους άλλους και πάντα διαθέσιμοι. Μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο ευπαθής στο να αγνοούνται, αλλά ζουν και μεγαλώνουν δίνοντας προτεραιότητα στις επιθυμίες των άλλων.

Αυτές είναι μερικές από τις στρατηγικές στις οποίες καταφεύγουν για να αισθανθούν σαν κουρέλια, άχρηστα και ανίκανα άτομα και άλλα τόσα δυσάρεστα κοσμητικά επίθετα για τον εαυτό τους. Επομένως, βαθιά, αυτό το αίσθημα  εξακολουθεί να επιμένει. Και αν κάτι τέτοιο επιμένει, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει λυθεί. Όταν κάτι (μια χειρονομία, μια ενέργεια, μια ετικέτα, ένα στυλ, ένα πρόβλημα κ.λπ.) συστηματοποιείται με την πάροδο του χρόνου, τότε αντιστέκεται στην τροποποίηση, γεγονός που μειώνει τη δημιουργικότητα. Επομένως, όσοι παραμένουν αγκυροβολημένοι στην προσωπική υποτίμηση οδηγούνται με ένα στενό ρεπερτόριο μορφών λύσης που τους οδηγεί να κάνουν περισσότερα από τα ίδια, αντί να αναζητούν άλλες επιλογές.

Όταν ένα άτομο δεν εκτιμά τον εαυτό του, δεν έχει καμία ασφάλεια όταν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατάσταση. Υπό αυτήν την έννοια, η προσωπική υποτίμηση και η ανασφάλεια συμβαδίζουν. Ένα ανασφαλές άτομο είναι ανασφαλές επειδή πιστεύει ότι δεν έχει δυνατότητες για να υποστηρίξει την απόδοσή του. Όμως, υπάρχει μια τρίτη ιδέα που συμπληρώνει την τριλογία: φόβος! Μια συνέπεια της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι ο φόβος.  Το άτομο είναι γεμάτο από αρνητικές σκέψεις που το ακινητοποιούν και για τις οποίες αισθάνεται ντροπή να αντιμετωπίσει καταστάσεις. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here